Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cecilia Malmström om handelspolitikens framtid

– Det är en dyster värld vi lever i, inledde Cecilia Malmström, dagens Västsvenska frukostseminarium på Västra Götalandsregionens Brysselkontor. Kriget i Syrien, Trump och att Storbritannien är på väg att lämna EU är några av de aktuella saker som sker just nu.

Men, när det gäller handelspolitiken är Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär, allt mer positiv. Aldrig förr har så många länder varit intresserade av att sluta handelsavtal med EU, som man är nu. Handelspolitiken är också ett område som medlemsländerna i Europa kan enas kring, delvis som en reaktion mot de protektionistiska trenderna t.ex. i USA.
EU har möjlighet att påverka och förbättra villkoren i de länder man ingår handelsavtal med, exempelvis genom att införa paragrafer som innefattar hållbar utveckling och skydd för grundläggande rättigheter, menar Cecilia Malmström och tillägger att EU:s handelsavtal ska spegla våra värderingar. Hon säger dock att man inte får vara naiv,  länder kommer inte att bli demokratiska på grund av ett frihandelsavtal, men man får en plattform för diskussion och som världens största marknad har man inflytande.

Många handelsavtal håller på att ses över, just nu är EU i förhandling med bland annat Mexico, Indonesien och de fyra mercosur-länderna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Handelsavtalet med Canada, det mest omfattande avtalet i EU:s historia, är slutförhandlat och gällande handelsavtalet med den stora och traditionellt protektionistiska marknaden i Japan befinner vi oss i slutskedet.

Att Storbritannien kommer att lämna EU är knappast någon nyhet längre, för handelspolitikens del innebär det att EU och Storbritannien måste förhandla fram ett helt nytt handelsavtal. Hur det nya avtalet kommer att se ut är svårt är säga i nuläget men Cecilia hoppas är man kommer överens om ett frihandelsavtal där Storbritannien och EU även i fortsättningen kommer att ha samma standarder. Detta skulle underlätta handel och till exempel undvika extra kostnader för företagen utan att ge ökat skydd. Storbritanniens målsättning är att ha ett avtal klart 2019 när de lämnar unionen, men det bedömer kommissionen som omöjligt. Storbritannien har även fyrtio andra handelsavtal som de måste lämna och omförhandla när de går ur EU vilket är en mycket omfattande process.

Gällande det stora handelsavtalet TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership, som förhandlas mellan EU och USA, ligger denna förhandling på is. Trump har varit väldigt tydlig i sina uttalanden att denna förhandling ska stoppas. 

Senast uppdaterad: 2019-05-23 14:52