Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förslag för att förbättra EU:s regionalpolitik

För några veckor sedan hade Brysselkontoret förstärkning av Cecilia Nilsson från avdelning näringsliv på Koncernkontoret som varit i Bryssel för att arbeta med EU:s framtida sammanhållningspolitik, det vill säga regionalpolitik. Cecilia leder ett arbete inom CPMR för att ta fram konkreta förslag för förbättring av området.

Det pågår mycket diskussioner i Bryssel om hur EUs framtida regionalpolitik (sammanhållningspolitiken) ska se ut. Det är idag en tredjedel av EUs budget som fördelas både till regioner och medlemsländer. Diskussionerna om hur EUs budget efter 2020 ska se ut är i full gång, och då är principerna för, och storleken på, sammanhållningspolitiken en viktig del.

Västra Götalandsregionen är med i en stor lobbyorganisation för maritima regioner som heter CPMR. Inom ramen för detta nätverk jobbar VGR för att få med frågor viktiga för vår region. VGR leder ett arbete kring förbättringsförslag på området multilevel governance and partnership och har den här veckan träffat andra regioner och företrädare för kommissionen kring frågan.

- Våra förslag, som handlar om större inflytande för Europas regioner i den framtida regionalpolitiken har än så länge fått bra gehör, säger Cecilia Nilsson.

Det är ett intressant och svårt läge inför de kommande budgetförhandlingarna eftersom de ska ske samtidigt med förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde och hur EU ska se ut och fungera framöver är under debatt.

- Det är viktiga att regioner som Västra Götaland deltar i arbete med att förbättra regionalpolitiken, avslutar Cecilia Nilsson.

Maria Grip

Regionutvecklare - sammanhållningspolitik
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-07-09 08:01