Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Seminarium om smart specialisering

Västra Götalandsregionen är medlemmar i ett Brysselbaserat forsknings- och innovationsnätverk som heter ERRIN (European Regional Research and Innovation Network). ERRIN anordnade i veckan ett seminarium för att diskutera Europakommissionens öppna rådgivning gällande smart specialisering (S3) samt ERRINS position i denna fråga.

Smart specialisering är en strategi för regional utveckling där fokus ska ligga på specialisering och regional spetskompetens, något som även Västra Götalandsregionen har tagit fram och är del av VG2020. Europakommissionens öppna rådgivning är öppen fram till 27:e mars och regioner förväntas bidra med sina erfarenheter och goda exempel. Rådgivningen kommer resultera i en rapport om implementering av S3 i början av sommaren. Rapporten kommer att presenteras i Helsingfors 1-2 juni, under konferensen ”Smart Region Conference”.

Rapporten kommer att bygga på tre pelare där regioner kan bidra för ökad innovationspotential:

  • S3 för "Structural Change" - Här ser man till regionernas förmåga att integrera initiativ som digitalisering, cirkulära ekonomin och platsbaserad innovation. Här är matchningen av forskning och industri viktig.
  • Byggande av kapacitet och konsekvenserna av det - Här diskuteras regionala värdekedjor och ekosystem. Skräddarsytt stöd för regioner är viktigt i denna diskussion.
  • Interregionalt samarbete - Denna pelare är minst utvecklad för tillfället, men ser till utvecklingen av värdekedjor samt investeringar som går utanför de regionala gränserna.

Under seminariet presenterades ett Horisont 2020 projekt vid namn ”Online S3”. Det är en onlinebaserad plattform som bland annat innehåller en rapport med kartläggningar av implementeringen av S3 och verktyg och stöd för regioner i processen av implementeringen av S3. Mer information om projektet finns på hemsidan www.onlines3.eu. Den 23:e mars kommer projektet anordna en workshop för kommunikation av resultat, där Västra Götalandsregionens Brysselkontor kommer att medverka.

Andrea Lagundzija

Regionutvecklare - forskning & innovation
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-05-23 14:56