Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att leva med en osynlig funktionsnedsättning

Publicerad: Uppdaterad:

"En funktionsnedsättning är relativ, tidsbegränsad och beror på omgivningen." Så definierade professor Jan Tøssebro funktionsnedsättning år 2010. Det är också utgångspunkten i Reidun Jahnsen och Maria Kittilsens bejublade föreläsning "Jag har bara CP av och till" på CPUP-dagarna i Göteborg.

Maria Kittilsen fick diagnosen cerebral pares när hon var 4 år. Hennes vänstra sida av kroppen är lite svagare, men hon har ingen betydande rörelsenedsättning. Med en extra sula i skon som enda hjälpmedel gick hon i skola som "alla andra". Maria är glad över att hon behandlades som andra jämnåriga och förväntades klara allt som hennes kompisar gjorde, men det kostade på att försöka hänga med. Maria prövade många aktiviteter, men inget var riktigt roligt. Det var enklare att säga att hon inte ville, än att känna att hon inte kunde.

Dansen förändrade allt

Först när Maria började med dans hittade hon sig själv. Dansen gav glädje och kraft. Känslan av att behöva vara försiktig och avvaktande som hon känt när hon var yngre försvann. Efter utbildning på Norges idrottshögskola arbetade Maria som dansare och danslärare. Men all träning blev till sist för slitsam. Idag arbetar Maria som kriminalvårdare och trivs med det.

Att leva med en "osynlig" funktionsnedsättning

"Mycket blir automatiskt bättre när man blir vuxen", säger Maria. Det blir lättare att vara öppen med vad man klarar av och vad man inte klarar av, både inför sig själv och omgivningen. "Viktigst av alt var det du fikk til" (det du klarat är viktigast) sumerar Marias filosofi på egna webbplatsen FikkTil.no där hennes egna och andras upplevelser av att leva med en osynlig funktionsnedsättning får ta plats. 

En av tre som har CP har precis som Maria "osynliga" besvär. Fysioteraputen Reidunn Jahnsen har forskat om olika aspekter med att leva med CP. Hennes studie visar att upplevelsen av smärta är lika stor hos personer som har CP oavsett om deras funktionsnedsättning är liten eller stor. "Det är som att leva som en topp-idrottare", vardagen tar mycket energi. Att ha CP innebär en risk för belastningsskador som i sin tur orsakar smärta.

Vad kan lindra smärtan?

En fysioterapeut i publiken frågade Maria hur hon hanterar sin smärta.

- Genom att hitta en balans mellan fysisk aktivitet och vila. Jag är beroende av träning för att må bra, men aktiv vila är lika viktig, svarade Maria. Balansträning och simning funkar för mig.

Först i vuxen ålder kom Maria i kontakt med habilitering och fick träffa fysioteraputer med erfarenhet av CP. Dessutom fick hon träffa personer med liknande och helt andra funktionsnedsättningar. Att få dela erfarenheter om hur det är att leva med en funktionsnedsättning var en häftig upplevelse och som stärkte henne.

Publicerad:
Uppdaterad: