Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Satsning på tolk i arbetslivet

Publicerad:

Tolk har fått extra pengar från Socialstyrelsen för att skapa bättre förutsättningar på arbetsmarknaden för döva, dövblinda och personer med nedsatt hörsel.


Du eller din arbetsgivare kan från och med nu beställa tolk från oss kostnadsfritt för fler saker än tidigare.

Pengarna får endast användas till arbetslivsinriktad tolktjänst som gäller utförande av arbetsuppgifter av särskild betydelse, t.ex. mer kvalificerade uppgifter eller uppgifter som innebär ytterligare utvecklingsmöjligheter för den enskilde.

Tolkverksamheten definierar kompetens som individens förmåga och vilja att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskap och färdigheter. Det innebär att du nu kan beställa tolk för det mesta inom arbetslivet. Undantag gäller fortfarande för deltagande vid utbildning, konferens, studiebesök eller seminarium. Det behovet av tolktjänst i arbetslivet ska enligt regeringen fortsätta att finansieras av arbetsförmedlingen, via din arbetsgivare.

 Dina beställningar som gäller tolkning i arbetslivet ingår i vår prioriteringsordning. Det kan innebära att ditt uppdrag kan behövas ställas in med kort varsel om någon annan tolkanvändare med större behov behöver använda tolk.

De arbetsgivare som använt våra tjänster inom detta område från den 1 juli 2018 kommer att kontaktas för återbetalning av tolkkostnader. Detta utökade uppdrag gäller så länge pengarna räcker utifrån tilldelade medel.

Publicerad: