Nyheter 2020
-
När andra vågen av pandemin kom fick all gruppverksamhet ställas in. Eva Skoglund, psykolog och Maja Wennerberg, logoped hade precis genomfört en halv omgång av ett nytt koncept; en fördjupning av gruppbehandlingen socialt samspel för vuxna med autism. Kunde gruppen fortsätta utan att träffas fysiskt? Här berättar Eva och Maja om tankarna bakom konceptet och hur det utvecklats tillsammans med deltagarna.
-
Nu är det större sannolikhet att du träffar anställda hos oss som använder munskydd och visir.
-
Habilitering innebär olika former tvärprofessionella insatser och samverkan med andra vårdgivare. Ellinor Jitzmark Gren och Jennike Sjöberg är kollegor på habilitering Göteborg. Som arbetsterapeut och sjukgymnast arbetar de ofta tillsammans för att ge vård och stöd till vuxna patienter som har funktionsnedsättningar.
-
Caroline Ohlsson är en erfaren arbetsterapeut som i sitt yrke möter barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och deras föräldrar. Pandemin innebär nya utmaningar och förhållningssätt, men bidrar också till en stor gemenskap kollegor emellan på habilitering Vänersborg. Dessutom en och annan dråplig situation. ”Det är tungt ibland, och mycket att tänka på för att kunna ge patienterna den vård och service som behövs på ett säkert och bra sätt. Vi klarar det tillsammans och lär av varandra. Och ibland får vi skratta åt eländet!”, säger Caroline med ett stort leende.
-
Under 2018 till 2020 har vi fått extra pengar för utökad arbetslivstolkning. Vid årsskiftet upphör statsbidraget. Från 2021 erbjuder vi därför kostnadsfri tolk till färre uppdrag inom arbetslivet än vad vi gjorde medan vi fick statsbidraget.
-
Missa inte ett besök! Nu kan du som patient på någon av våra syncentraler få en påminnelse via sms inför ditt besök.
-
Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland har skärpt råden för att stoppa smittspridningen av covid-19. Så här gör vi på Habilitering & Hälsa för att erbjuda vård och service på ett säkert sätt.
-
Nu är vårdöverenskommelserna för 2021 klara. Västra Götalandsregionens fem hälso- och sjukvårdsnämnder har tillsammans med Habilitering & Hälsas styrelse beslutat vilka uppdrag Habilitering & Hälsa ska genomföra under nästa år. Vårdöverenskommelserna är till stor del prolongerade, det vill säga att de inte skiljer sig så mycket från årets vårdöverenskommelser.
-
Sofie Fredriksson kombinerar forskningsstudier på Göteborgs universitet med kliniskt arbete som audionom på Habilitering & Hälsa. Nu har hon tilldelats två miljoner kronor i postdoc-stöd för forskning om hur ljudkänslighet och ljudtrötthet påverkar arbetsförmågan.
-
Patientsäkerhet innebär att patienter inte ska drabbas av skador i samband med vård och behandling. Patientsäkerhetsgruppen inom Habilitering & Hälsa driver, stödjer och utvecklar arbetet med att öka patientsäkerheten och förebygga vårdskador.
-
FN har utnämnt 23 september till internationell teckenspråksdag.
-
Du som får vård, stöd eller service av Habilitering & Hälsa under september eller oktober kan bli inbjuden att svara på en nationell enkät. Vi vill till exempel veta hur du upplever bemötande, delaktighet och tillgänglighet i kontakt med oss.
-
Torsdag den 27 augusti är det mycket svårt att få tolk på grund av arbetsplatsträff. Det är bra om du har möjlighet att planera ditt tolkbehov till en annan dag.
-
4092 personer som använt tyngdtäcke i Västra Götalandsregionen har följts i en strategisk studie. Genom vårddataregister har man kunnat se vilka grupper som behåller, och lämnar tillbaka, tyngdtäcken utlämnade som hjälpmedel.
-
Närhälsans vårdcentraler erbjuder nu tester även till personer som uppvisar milda symtom på covid-19. Det är ett intensivt arbete att organisera och genomföra testerna. I måndags var de första vårdcentralerna igång och fler testmottagningar har öppnats i veckan.
-
Idag är teckenspråkets dag. Teckenspråkets dag firas den 14 maj eftersom det var idag, 1981, som teckenspråk blev ett officiellt språk.
-
I samband med ökat fokus på e-hälsa har Habilitering & Hälsa startat projektet Fjärrjustering av hörapparater inom hörselrehabilitering. Syftet är att öka patienternas delaktighet i rehabiliteringsprocessen och samtidigt förbättra tillgängligheten.
-
European Academy of Childhood Disability, EACD vill få mer inblick i situationen för människor som har funktionsnedsättningar och deras familjer i hela Europa med anledning av coronaviruset covid-19. EACD vill veta mer om dina behov och hur du anpassar dig till den nya situationen.
-
För att minska risken för smittspridning och samtidigt möta framtidens behov är digitala lösningar som videosamtal istället för mottagningsbesök en viktig del i vårdens omställning. Nu är närmare 400 Habilitering & Hälsa-medarbetare utbildade för att kunna ge vård och service på distans. Vi delar gärna med oss av erfarenheter olika verksamhetsområden.
-
Habilitering & Hälsa erbjuder stöd och behandling i grupp både till patienter och deras närstående. Att få byta erfarenheter med andra som är i en liknande situation ger ofta ett mervärde för deltagarna.
-
Här finns bildstöd, lättläst, teckenspråkstolkad och översatt information om covid-19. Kunskapscentrum för jämlik vård har sammanställt listan.
-
Det är viktigt att få den hjälp man behöver, utan att riskera smittspridning. I veckan utbildades över 200 medarbetare för att kunna ge vård och stöd på distans.
-
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år och alla som känner sig sjuka att stanna hemma om möjligt. Därför avbokar många en planerad tid hos oss och våra vårdgrannar.
-
Matilda, programmerare, testar tolk på distans. När hon har avstämningar med kunder, så kallade sprintmöten, kan tolkarna nu vara med i det digitala mötet.
-
Jennifer berättar varför hon blev tolk och vad som är speciellt med yrket. Verkar det intressant? Flera utbildningar håller prova-på-dagar inom kort.
-
Att få en tid för habilitering som inte krockar med skola eller arbete underlättar för patienter och deras närstående. Nu förlänger habiliteringsmottagningar i tre städer öppettiden en dag i veckan på prov.
-
Lena Bergqvist, arbetsterapeut hos Habilitering & Hälsa, har disputerat med en avhandling om unga personer med CP, deras aktiviteter och trötthet.
-
Människor som utsatts för våld söker ofta hälso- och sjukvård för symtom som huvudvärk, magont, psykisk ohälsa, mag- och tarmproblem, bröstsmärtor med mera. De är sällan medvetna om att deras ohälsa har en koppling till våldsutsatthet eller våldsutövande.
-
Precis som förra året får vi extra tillskott till kostnadsfri arbetslivstolkning. Det innebär att du som tolkanvändare eller arbetsgivare nu kan beställa tolk för det mesta inom arbetslivet.
-
Med en kod på kallelsen kan man anmäla och betala för sitt besök med e-tjänster via en skärm i väntrummet eller med telefonens webbläsare. Koden på kallelsen eller bank-id används som legitimation och man betalar med kort eller Swish.
-
2019 var ett utvecklande och lärorikt år med toppresultat i nationell patientenkät, flytt till nya fina lokaler, fler e-tjänster, direktsänd teckenspråkstolkning och mycket mer. Nu fortsätter arbetet med att erbjuda bästa möjliga vård och service för människor som har funktionsnedsättningar och deras närstående. Först en återblick på året som gått.