Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter 2020

4092 personer som använt tyngdtäcke i Västra Götalandsregionen har följts i en strategisk studie. Genom vårddataregister har man kunnat se vilka grupper som behåller, och lämnar tillbaka, tyngdtäcken utlämnade som hjälpmedel.

Närhälsans vårdcentraler erbjuder nu tester även till personer som uppvisar milda symtom på covid-19. Det är ett intensivt arbete att organisera och genomföra testerna. I måndags var de första vårdcentralerna igång och fler testmottagningar har öppnats i veckan.

Idag är teckenspråkets dag. Teckenspråkets dag firas den 14 maj eftersom det var idag, 1981, som teckenspråk blev ett officiellt språk.

I samband med ökat fokus på e-hälsa har Habilitering & Hälsa startat projektet Fjärrjustering av hörapparater inom hörselrehabilitering. Syftet är att öka patienternas delaktighet i rehabiliteringsprocessen och samtidigt förbättra tillgängligheten.

European Academy of Childhood Disability, EACD vill få mer inblick i situationen för människor som har funktionsnedsättningar och deras familjer i hela Europa med anledning av coronaviruset covid-19. EACD vill veta mer om dina behov och hur du anpassar dig till den nya situationen.

För att minska risken för smittspridning och samtidigt möta framtidens behov är digitala lösningar som videosamtal istället för mottagningsbesök en viktig del i vårdens omställning. Nu är närmare 400 Habilitering & Hälsa-medarbetare utbildade för att kunna ge vård och service på distans. Vi delar gärna med oss av erfarenheter olika verksamhetsområden.

Habilitering & Hälsa erbjuder stöd och behandling i grupp både till patienter och deras närstående. Att få byta erfarenheter med andra som är i en liknande situation ger ofta ett mervärde för deltagarna.

Här finns bildstöd, lättläst, teckenspråkstolkad och översatt information om covid-19. Kunskapscentrum för jämlik vård har sammanställt listan.

Det är viktigt att få den hjälp man behöver, utan att riskera smittspridning. I veckan utbildades över 200 medarbetare för att kunna ge vård och stöd på distans.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år och alla som känner sig sjuka att stanna hemma om möjligt. Därför avbokar många en planerad tid hos oss och våra vårdgrannar.

Matilda, programmerare, testar tolk på distans. När hon har avstämningar med kunder, så kallade sprintmöten, kan tolkarna nu vara med i det digitala mötet.

Jennifer berättar varför hon blev tolk och vad som är speciellt med yrket. Verkar det intressant? Flera utbildningar håller prova-på-dagar inom kort.

Att få en tid för habilitering som inte krockar med skola eller arbete underlättar för patienter och deras närstående. Nu förlänger habiliteringsmottagningar i tre städer öppettiden en dag i veckan på prov.

Lena Bergqvist, arbetsterapeut hos Habilitering & Hälsa, har disputerat med en avhandling om unga personer med CP, deras aktiviteter och trötthet.

Människor som utsatts för våld söker ofta hälso- och sjukvård för symtom som huvudvärk, magont, psykisk ohälsa, mag- och tarmproblem, bröstsmärtor med mera. De är sällan medvetna om att deras ohälsa har en koppling till våldsutsatthet eller våldsutövande.

Precis som förra året får vi extra tillskott till kostnadsfri arbetslivstolkning. Det innebär att du som tolkanvändare eller arbetsgivare nu kan beställa tolk för det mesta inom arbetslivet.

Med en kod på kallelsen kan man anmäla och betala för sitt besök med e-tjänster via en skärm i väntrummet eller med telefonens webbläsare. Koden på kallelsen eller bank-id används som legitimation och man betalar med kort eller Swish.

2019 var ett utvecklande och lärorikt år med toppresultat i nationell patientenkät, flytt till nya fina lokaler, fler e-tjänster, direktsänd teckenspråkstolkning och mycket mer. Nu fortsätter arbetet med att erbjuda bästa möjliga vård och service för människor som har funktionsnedsättningar och deras närstående. Först en återblick på året som gått.

Senast uppdaterad: 2020-03-05 10:32