Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Miljonstöd till forskning om hörsel och arbetsmiljö

Publicerad: Uppdaterad:
Sofie Fredriksson

Teckenspråk

Sofie Fredriksson kombinerar forskningsstudier på Göteborgs universitet med kliniskt arbete som audionom på Habilitering & Hälsa. Nu har hon tilldelats två miljoner kronor i postdoc-stöd för forskning om hur ljudkänslighet och ljudtrötthet påverkar arbetsförmågan.

Forskning för att underlätta för personer med ljudkänslighet 

Sofie Fredriksson är legitimerad audionom och medicine doktor vid arbets- och miljömedicin på Göteborgs universitet. Hon tilldelas AFA Försäkrings postdoc-stöd för att studera hur hörselsymtomen ljudkänslighet och ljudtrötthet påverkar arbetsförmåga och sjukskrivning, samt att identifiera åtgärder som underlättar fortsatt arbete för de som drabbats av symtom. Stödet delas ut för åttonde året i rad för att ”stödja forskare i början av sin karriär” skriver AFA i ett pressmeddelande. Göteborgs universitet - som är medförvaltare av stödet - och AFA Försäkring är positiva till att Sofie kombinerar sin forskning med kliniskt arbete på Habilitering & Hälsa. 

– Jag hoppas att forskningen om ljudkänslighet och ljudtrötthet i kvinnodominerade yrken ska få mer uppmärksamhet. Mer forskning behövs om kopplingen mellan buller i arbetsmiljön, ljudkänslighet och arbetsförmåga. Målet är att bidra till att minska hälsorisken vid bullerexponering i kontaktyrken. Genom att ta reda på hur personer som upplever ljudkänslighet och ljudtrötthet gör för att klara av att fortsätta arbeta, kan vi komma en bit på vägen, säger Sofie Fredriksson. 

Olika forskningsfält förs samman 

Möjlighet att utveckla nya forskningskontakter är ett syfte med stödet. Sofie Fredriksson har därför inlett nya samarbeten med bland andra Gunnel Hensing och Monica Bertilsson i forskargruppen ”GendiQ” på Göteborgs universitet samt Professor David Baguley vid National Institute for Health Research, University of Nottingham i England. ”Jag hoppas genom dessa samarbeten kunna föra samman de tre forskningsfälten arbetsmedicin, socialmedicin och hörselvetenskap”, säger Sofie Fredriksson. 

Publicerad:
Uppdaterad: