Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

De vill inspirera andra att våga - patient och synpedagog om digitalt vårdmöte

Publicerad:
Videomöte med en kvinna i en bilder bild och en man i blå arbetskläder i stor bild.

Vad händer när en patient och en behandlare, som båda har en svår synnedsättning, går över till digital behandling? Jo, det blir bättre än innan.

Rolf Larsson, synpedagog och Iréne Hjalmarsson, patient, berättar om sina digitala möten.  

– Tryggheten med att sitta hemma och träna gjorde att jag fick ut mer av tillfällena än jag annars skulle ha fått, säger Iréne.   

“Jag blir trött men inte helt slut” 

– Jag har blivit mycket tröttare sen min synskada, berättar Iréne. Att lära sig är jobbigt. När jag behövde göra mig iordning, åka, vänta och vara på syncentralen så gick väldigt mycket energi åt till det. Nu är jag trött efter att vi tränat men inte helt slut. Istället är jag inspirerad och sitter kvar vid läs-TVn och tränar. 

– Vi började med fysiska besök så kan jag också se att Iréne har haft en helt annan ork i de digitala mötena och använt energin till utbildningen istället, säger Rolf. 

Att de träffats innan behandlingen blev digital tror Iréne och Rolf var en framgångsfaktor.  

– Hade vi enbart träffats digitalt hade det säkert funkat ändå, men att ha byggt upp en kontakt innan tycker jag är det allra bästa, säger Iréne. 

Värdefullt att se de fysiska förutsättningarna 

– Det har varit en jättevinst att få se Iréne använda sin TV hemma, säger Rolf.  Jag kan se hur ljusförhållandena är, om det finns något fönster eller annat som påverkar.  

I möten filmar Iréne med hjälp av en mobilhållare så att hennes händer och skärmen kommer med i bild. Hon har mobilen strax över ena axeln vilket gör att ljudet från högtalarfunktionen når henne bra och att den plockar upp både vad hon och läs-TVn säger.  

– För mig som själv har en synnedsättning har det också inneburit att jag kommit patienten närmare. Jag sitter bättre, har en bättre vinkel och det är så bra bildkvalitet att jag helt enkelt kan zooma in när jag behöver, fortsätter Rolf. 

Arbetssättet påverkas 

– Vi måste tänka om litegrann och kanske ändra våra rutiner. I normala fall tränar vi först på syncentralen och sen skrivs läs-TV ut. Det funkar inte om man ska träna hemma, säger Rolf. 

Iréne tar upp att när hon fick sin läs-TV kändes det först som julafton, men sen blev det förvirrande. Det var ju inte den hon tränat på och inställningarna stämde inte för henne.  

– Då längtade jag till nästa möte så att vi kunde fixa det. Optimalt skulle ju vara om en synpedagog kunde följa med när man får den och ställa in direkt, säger Iréne.  

Rolf lyfter också fram att antalet uteblivna eller sent avbokade besök kan minska med digitala vårdmöten. Det är till nytta för både verksamheten och patienten. 

“Ingen trodde det skulle funka såhär bra”  

– När jag berättat för folk att vi tränar på läs-TV i digitala möten så säger de: Det kan väl inte ha gått bra! Då är det väldigt roligt att kunna säga: Jo, det har faktiskt fungerat bättre än innan. Det har gett en tankeställare att tänka utanför boxen. Jag förstod inte på förhand hur mycket fördelar det skulle ge. Det är många små fördelar som tillsammans blir väldigt stora, säger Rolf. 

– Nu när jag kan det här ska jag våga mig på fler tekniska saker, säger Iréne. Och jag hoppas att det kan inspirera andra att våga testa!


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-11-11 08:29