Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Paralympics väntar: Synpedagog i Göteborg och världselit i judo

Publicerad:
Leende kvinna i soffa. Intill henne finns en logga där det står TOKYO 2020 PARALYMPIC GAMES

Nicolina Pernheim, synpedagog på syncentral Göteborg. Hur känns det att delta i paralympics i judo i sommar?

- Det känns skönt att det blir av, det har ju blivit uppskjutet ett år och sen funnits en stor osäkerhet. Det är samma motstånd och samma judo som vid ett vanligt mästerskap men paralympics är så mycket större. Det är många fler som engagerar sig, och som tittar hemma från Sverige. Det blir extra speciellt att alla idrotter samlas. Vi brukar inte vara tillsammans med andra idrotter eller deltagare med andra funktionsnedsättningar. Jag har medaljer från alla mästerskap utom paralympics och det vill jag ändra på! 

Hur känns det att åka till Tokyo? 

- Eftersom judo är en japansk sport känns det speciellt att tävla i Japan. Förra gången paralympics hölls i Tokyo var judon inte med, det blir första gången det hålls där.   

Hur laddar du upp? 

- Jag går på semester nu och åker till England för att delta i den sista kvaltävlingen. Jag är redan kvalificerad men vill gärna klättra lite högre i världsrankingen, just nu är jag 7a. Sen blir det såklart träning.  

Vad jobbar du med när du inte tävlar i judo? 

- Jag är fysioterapeut i grunden men jobbar som synpedagog med barn och ungdomar. Jag jobbar särskilt mycket med orientering och förflyttning och jobbar därför mest med de som ser minst.  

Det låter som att det finns starka paralleller mellan ditt jobb och judon? 

-Ja, jag tycker att alla skulle träna judo. Man lär sig otroligt mycket om sin egen kropp, koordination och balans. Det är också en sport som fungerar bra även om man inte ser eftersom man håller i motståndaren hela tiden. Enda skillnaden mot seende är att vi har en ledsagare till mattan och håller i motståndaren redan i starten istället för att stå en bit ifrån varandra.   

Om man vill se dig tävla i judo i paralympics när ska man slå på TVn? 

- Jag kommer att tävla den 28 augusti! 

Mer om Nicolina Pernheim på Sveriges Paralympiska kommittés webbsida 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-06-18 08:40