Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tolk på distans i hälso- och sjukvården

Publicerad:

Tolkuppdrag inom hälso- och sjukvård samt tandvård kommer i första hand att utföras på distans. Det gäller både akuta och planerade uppdrag.

 

Med anledning av den ökade spridningen av coronaviruset, covid-19, utför vi just nu all tolkning i första hand på distans. Habilitering & Hälsas styrelse har beslutat att fortsätta erbjuda tolkning på distans i första hand även efter pandemin inom hälso- och sjukvård samt tandvård. 

Anledningen till beslutet är att kunna erbjuda tolk vid så många tillfällen som möjligt. Under pandemin utförs uppdrag inom hälso- och sjukvård på distans och det fungerar väldigt bra.  

Habilitering & Hälsa har i uppdrag att utföra minst 92% av alla beställda tolkuppdrag men satsar alltid på att utföra så många som möjligt.   

Så möter vi det ökande behovet av tolkning 

Genom att utföra tolkuppdragen inom vården på distans kan vi erbjuda tolk till fler. 

Tolk på distans kan också erbjudas till andra uppdrag när det kommer in fler tolkbeställningar till samma tidpunkt än det finns tolkar i närområdet.  

Vi utgår från aktuella behov, resurser och förmågor för att göra en individuell bedömning om tolkuppdraget har goda förutsättningar att utföras digitalt eller om det finns orsak att ha tolk på plats.  

Tekniska möjligheter och kvalitet 

Inom vården finns goda möjligheter för distanstolk då det finns teknik på plats och ett säkert system för digitala möten, Mitt Vårdmöte. Distanstolkning inom vården har testats skarpt under pandemin och visat sig fungera bra.  

För att ha god kvalitet samarbetar Habilitering & Hälsa tolk med samtliga akut- och jourmottagningar i Västra Götaland, samt andra mottagningar där tolkuppdrag skett. Vi säkerställer att det finns goda tekniska möjligheter och kunskap om hur ett tolkuppdrag på distans genomförs på ett bra sätt.  

Samverkan sker också löpande med brukarrådet, som består av flera intresseorganisationer som representerar tolkanvändarnas intresse. 

Protokollsutdrag från styrelsen för Habilitering & Hälsas sammanträde (pdf) 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-01-11 08:30