Caisa Hofgren, senior forskare

Kort om Caisas forskning
Arbete: Leg psykolog, Klinisk specialist, inriktning Funktionshinder, Med. Dr vid habilitering Göteborg
Universitetsanknytning: Göteborg universitet, Karolinska intitutet
Hur kan vi mäta effektivitet? Exempel från CO-OP studien.
Att mäta om intervention med CO-OP är effektiv kräver mätningar på flera ICF-nivåer med både subjektiva och objektiva mätmetoder.
Vad är COOP
Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) Approach är en person-centrerad metod som bygger på personens egna mål. För att nå sina mål får personen lära sig en övergripande kognitiv strategi och träna sig i att formulera och använda olika planer för utförande och problemlösning. Dessa planer identifieras av personen själv med stöd av behandlarens reflekterande frågor. Genom att själv formulera sina egna planer/strategier och lära sig ett metakognitivt tänkande ökar personens förmåga till problemlösning.
Projektet
Studien är en randomiserad kontrollerad studie, deltagarna randomiseras till grupperna CO-OP eller Kontrollgrupp (sedvanlig habilitering). Barnen/ungdomarna sätter själva 4 aktivitetsmål som är betydelsefulla för dem, med hjälp av COPM (3 mål tränas). Måluppfyllelse, självskattad delaktighet och exekutiv förmåga för respektive grupp utvärderas före och efter intervention.
Syfte: Att jämföra CO-OP med traditionell habilitering för att utvärdera och jämföra effekter på uppfyllelse av behandlingsmål och exekutiv funktion.
Mätmetoder
ICF-nivå: Aktivitet och delaktighet
Måluppfyllelse mättes subjektivt med Canadian Occupational Performance Measure (COPM) och objektivt med Performance Quality Rating Scale (PQRS)
Upplevda delaktighetsproblem mättes subjektivt med Childrens Occupational Self Assessment- Svensk version (COSA-S)
ICF-nivå Kroppsfunktionsnivå
Exekutiva funktioner mättes subjektivt med Behaviour Rating Inventory of Executive Function (BRIEF) självskattningsskala och objektivt med deltest ur Delis-Kaplan Executive Function System (D-KEFS)
Preliminära resultat
Signifikanta skillnader på alla mätnivåer mellan COOP-gruppen och kontrollgruppen vid jämförelse före och efter intervention med CO-OP i jämförelse med före och efter sedvanlig habilitering.
Preliminär slutsats
Enligt dessa mätmetoder är CO-OP effektivare än konventionell habilitering för att nå självidentifierade mål, minska delaktighetproblem och förbättra problemlösningsförmåga, både med subjektiva och objektiva mätmetoder.
Författare
Caisa Hofgren, Lena Bergqvist, Ann-Marie Öhrvall, Barbro Lindquist, Marie Peny-Dahlstrand.
Kontakt
E-post: caisa.hofgren@vgregion.se