Caisa Hofgren, senior forskare
Kort om Caisas forskning
Arbete: Leg psykolog, Klinisk specialist, inriktning Funktionshinder, Med. Dr vid habilitering Göteborg
Universitetsanknytning: Göteborg universitet, Karolinska intitutet
Forskningsprojekt: CO-OP Approach, en väg till att nå uppsatta behandlingsmål, öka sin delaktighet och sin exekutiva förmåga?
"CO-OP Approach , en väg till att nå uppsatta behandlingsmål, öka sin delaktighet och sin exekutiva förmåga? "
En randomiserad kontrollerad multicenter studie.
Om projektet
Datainsamling har nu genomförts i Västra Götalandsregion, Region Halland och Region Gävleborg, och avlutas vt-20 i Region Stockholm. Projektet finansieras av; FoU VGR-Regionala medel, Alf-medel SU, Norrbacka-Eugenia stiftelsen, Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond, Josef och Linnea Carlssons stiftelse.
Om CO-OP
CO-OP är en personcenterad metod som bygger på personens egna mål. För att nå sina mål får personen lära sig en övergripande kognitiv strategi och träna sig i att formulera och använda olika planer för utförande och problemlösning. Dessa planer identifieras av personen själv med stöd av behandlarens reflekterande frågor. Genom att själv formulera sina egna planer/strategier och lära sig ett metakognitivt tänkande ökar personens förmåga till problemlösning.
Syfte
Att jämföra CO-OP med traditionell habilitering för att utvärdera och jämföra effekter på uppfyllelse av behandlingsmål och exekutiv funktion.
Deltagare
40 Barn och ungdomar 9-16 år med CP (MACS nivå I-III) eller ryggmärgsbråck varav 21 från Västra Götalandsregionen.
Metod
Studien är en randomiserad kontrollerad studie, deltagarna randomiseras till grupperna ”CO-OP direkt” eller ”Väntelista” (kontrollgrupp). Barnen/ungdomarna sätter själva 4 aktivitetsmål som är betydelsefulla för dem, med hjälp av COPM (3 mål tränas). Måluppfyllelse, självskattad delaktighet och exekutiv förmåga för respektive grupp utvärderas före och efter träning med CO-OP samt efter tre månader.
Preliminära resultat, måluppfyllelse
Preliminär sammanställning av resultat av de som avslutat behandling vt 2019 visar en klinisk relevant skillnad i graden av måluppfyllelse, både för tränade och otränade mål mellan gruppen som fick CO-OP-direkt och Vänteliste-gruppen.
Utbildning i CO-OP
Kurs i CO-OP Approach anordnas av Sveriges Arbetsterapeuter och krävs för att få använda metoden. Medverkande arbetsterapeuter i projektet utbildades av projektledningen.
Kontakt
E-post: caisa.hofgren@vgregion.se