Ann-Charlotte Persson, doktorand

Poster vars innehåll finns på webbsidan.

Kort om Ann-Charlotte

Arbete: Audionom vid Audionommottagningen Göteborg
Universitetsanknytning: Göteborgs universitet

Objektiv hörbarhetsmätning - Ny metod för att verifiera vad patienter med benledda hörapparater verkligen kan höra.

Bakgrund

Det har länge funnit en önskan om att objektivt kunna mäta upp den individuella förstärkningen, dvs hur mycket av det förstärkta ljudet som ligger inom hörbart område, för en patient med benledd hörapparat. Den information som idag finns tillgänglig är hörapparatfirmornas tekniska datablad som talar om hur mycket förstärkning de olika apparaterna kan ge. Detta är dock inte alltid överensstämmande med verkligheten eftersom skallbenet där ljudvågorna sprids har olika egenskaper i varje individ och således är det olika hur mycket ljud som når själva hörselorganet

Metod

I studien, se figur 1, har vi använt oss av en högtalare, placerad 1 meter framför testpersonen, en audiometer, en hudmikrofon placerad i pannan, en benledd hörapparat på softband, en dator, ett Callisto system med referensmikrofon samt ytterligare en placerad högtalare ca 30 cm från hörapparaten som används för att spela upp en talsignal. Fast Fourier Transform mättes med en Agilent 35670.

Via audiometern och högtalaren placerad 1 m framför testpersonen har vi mätt ben InSitu hörtrösklar samt hörapparatens maximala utnivå för att få fram dynamikområdet. Dynamikområdet används sedan för att mäta hörbarheten hos en talsignal, International speech test signal (ISTS) på tre olika ljudnivåer. Testpersonerna i studien är 3 män och 2 kvinnor.

Resultat

Mätningarna visar att metoden att använda en hudmikrofon för att mäta hörbarheten går att använda, se figur 2. Resultaten är också verifierade genom att samma mätningar gjorts med en skallsimulator och en artificiell mastoid.

Betydelse

Syftet med studien är att lära sig mer om, och utvärdera vilken förstärkning de olika hörapparaterna har förmåga att ge. Genom att göra detta finns en möjlighet att kunna utveckla en tillförlitlig och noggrann klinisk tillämpning som audionomer kan använda för optimal hörapparatanpassning till varje enskild patient med benlednings-hörapparat. Informationen insamlad i studien kommer att inkluderas i vidare utveckling av produkter för personer med denna typ av hörselnedsättning. Förhoppningsvis kan metoden som används i studien även utvecklas till en enkel kliniskt användbar metod för audionomer.

Att på individnivå kunna mäta hörbarheten kommer ha stor betydelse för anpassningen av hörapparater och patientens hörselrehabilitering då en objektiv mätmetod kan användas för verifiering och inte bara patientens subjektiva bedömning som det är i dagsläget.

Figur 1

Hudmikrofonen (a) fästs med ett mjukt band (b) och ytterligare isolerad med en hörskåpa (c). Komplett mätuppställning (d) bestående av en audiometer för hörtrösklar och maximal utnivå av en BCD. Ett Callistosystem används för att spela upp en talsignal (ISTS) inklusive en referensmikrofon. Fast Fourier Transform mättes med en Agilent 35670.

Figur 2

Medelvärdet av maximal utnivå (MPO) av hörapparaten och uppmätt talområde vid tre olika ljudnivåer normaliserat av ljudfältströskalar för fem personer.

Studien är publicerad: Ann-Charlotte Persson, Bo Håkansson, Moksha Caveramma Mechanda, William Bill Hodgetts, Karl-Johan Fredén Jansson, Måns Eeg-Olofsson & Sabine Reinfeldt (2022) A novel method for objective in-situ measurement of audibility in bone conduction hearing devices – a pilot study using a skin drive BCD, International Journal of Audiology, DOI: 10.1080/14992027.2022.2041739

Huvudhandledare

Måns Eeg-Olofsson, överläkare/docent, Frölunda specialistsjukhus, Göteborgs Universitet