Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kjersti Bruun Börjesson, masterstudent

Kort om Kjerstis projekt

Arbete: Legitimerad dietist/ klinisk näringsfysiolog vid habilitering Göteborg 
Universitetsanknytning: Sahlgrenska akademin, Avdelning för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Forskningsprojekt: Nutritionstillstånd hos vuxna med cerebral pares och gastrostomi  
Tidsplan: Studien påbörjad 2017, beräknad avslutas våren 2018

Poster Kjersti Bruun Börjesson

"Nutritionstillstånd hos vuxna med cerebral pares och gastrostomi."

Syfte

Kartlägga nutritionsstatus hos en grupp vuxna med CP och gastrostomi, beskriva hur enteral nutrition och ätande fungerar och ta fram kunskap om mätmetoder för bedömning av nutritionsstatus och energibehov.

Klinisk nytta

Ät-och sväljsvårigheter är den vanligaste orsaken till att patienter har svårt att täcka sitt näringsbehov och behöver insatser av dietist inom Habilitering. Den största gruppen med ät-och sväljsvårigheter är personer med CP, främst personer med moderat till svår CP. Det medför nedsatt nutritionsstatus, tillväxtproblem hos barn och unga och försämrad hälsa.

En stor utmaning är att kunna göra bra bedömningar av nutritionsstatus. Det saknas referenser som är applicerbara på gruppen och mätmetoderna vi har tillgång till är begränsade. Det gör det svårt att sätta relevanta mål tillsammans med patienten. Vikt, längd och BMI är det enda vi har att följa. Men vad är optimal och hälsosam vikt och BMI för en person med annan kroppssammansättning som konsekvens av ett svårt rörelsehinder? Finns det andra mått som är genomförbara i det kliniska arbetet som kan komplettera måtten vi följer i dag?

En måltid kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. För personer med ät- och dricksvårigheter riskerar måltiderna övergå till omvårdnadsrutiner som liknar mer om medicinsk vård än lustfyllda stunder med goda smakupplevelser och social gemenskap. Det krävs bred kunskap  när man planerar kostbehandling till gruppen så att god nutritionsomvårdnad och livskvalitet kan upprätthållas.

Handledare

Docent, leg dietist Frode Slinde 

Kontakt

Tel: 031-759 23 57
E-post: kjersti.bruun.borjesson@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-12-06 15:41