Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tips för att komma igång, lyckas och anpassa

Smartphones och surfplattor har en del inbyggda funktioner som kan vara till hjälp för personer med funktionsnedsättningar. 

iPhone / iPad

I en iPhone eller iPad av nyare modell finns en rad hjälpmedelsfunktioner för personer med synnedsättning, hörselnedsättning och rörelsehinder.

Du hittar dem under Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel.

Du kan till exempel välja att få text uppläst, att anpassa ljudet för hörapparat och välja alternativa sätt att styra mobilen.


 

Android

I en smartphone med Android, finns också en mängd hjälpmedelsfunktioner för personer med synnedsättning, hörselnedsättning och rörelsehinder.

Du hittar dem under Inställningar > Min enhet > Tillgänglighet.

Du kan till exempel välja alternativa sätt att besvara samtal, förstora text, ställa in kameralampan så att den blinkar när det kommer ett meddelande och förenkla för personer med nedsatt motorik. 


Bildbaser

Spara bilder från internet

Instruktionsfilm på YouTube från Hälsa och habilitering i Uppsala.

Spara bilder från internet - YouTubeAnpassa Youtube

Accessyoutube har en större textruta för att söka och länkarna kommer upp som stora ikoner vilket underlättar att se och att kunna peka för att välja.

Accessyoutube 


Arasaac

Arasaacär en gratis bildbas på nätet. Bildbasen har tydliga bilder, som är särskilt framtagna för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Bilderna går att använda i alla appar som man kan infoga bilder i, t.ex. i scheman eller bildkommunikationsappar.

För att spara en bild till din iPhone/iPad söker du i textfältet (engelska). Klicka sedan på "Download picture" för att få bästa möjliga upplösning. När bilden visas på skärmen trycker du på den och håller inne tills menyn visas. Välj "Spara bild", så sparas bilden i kamerarullen.

Arasaac


Bildstod.se

Bildstod.se är en gratis bildbas där det går att hämta ner olika bilder för att använda i appar exempelvis scheman. För att spara bilder från bildbanker eller internet, håll fingret på bilden och välj ”Spara bild” så hamnar bilden bland dina bilder i iPaden.

bildstod.se - YouTube

bildstod.se

Senast uppdaterad: 2021-09-01 15:35