Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att bli vuxen

Vad händer när du blir myndig? Information kring arbete, bostad, utbildning, körkort, ekonomi, relationer, sjukvård och annat som är viktigt att känna till när du fyller 18 år och får ta ansvar för dig själv.

Att fylla 18 år och bli myndig

Vid 18 års ålder blir du myndig och får full rättshandlingsförmåga. Det innebär bland annat rösträtt, rätt att ingå avtal och rätt att ge bort egendom. Ibland är det svårt att klara allt på egen hand.
Här är tre områden som en myndig person kan behöva hjälp med att:

Bevaka din rätt

Se till att du får den hjälp från samhället du behöver. Till exempel att ansöka om stöd eller bidrag från kommun eller försäkringskassan.

Förvalta egendom 

En del behöver hjälp med att sköta sin ekonomi. Ibland saknas förmågan att själv ta hand om sina pengar och betala räkningar. Eller så finns en större förmögenhet, som är svår att ta hand om själv på ett bra sätt.

Sörja för sin person

Det ska finnas någon som håller kontakt med dig, ser till att du har det bra och känner till dina levnadsförhållanden. Om en sådan person saknas kan samhället ta den rollen.

Senast uppdaterad: 2016-10-31 12:32