Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbete

Ibland medför en funktionsnedsättning nedsatt arbetsförmåga. Det kan vara svårt att bli anställd och att arbeta. Arbetsförmedlingen har olika program och stödåtgärder för att hjälpa den som behöver få och behålla ett arbete, exempelvis anställning med lönebidrag.

Har du rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS inom personkrets 1 och 2, finns det möjlighet att få sysselsättning inom det som kallas daglig verksamhet.

Bostad

Att flytta hemifrån

När du ska flytta hemifrån och kan bo i egen lägenhet kan du söka bostad hos ett bostadsbolag. Behöver du en bostad med särskild service enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS ansöker du om detta via din kommun. Den kan vara utformad som en gruppbostad eller servicebostad. Bor du i egen lägenhet
kan du ansöka om boendestöd från kommunen. Boendestödet innebär ett pedagogiskt och psykosocialt stöd i hemmet, oftast i kombination med praktisk hjälp. Är du mellan 18 och 65 år, har ett funktionshinder och därför behöver hjälp i din bostad kan du få stöd. Rättigheterna regleras i Socialtjänstlagen SoL och LSS.

För ansökan om hjälp och stöd i ditt boende, exempelvis boendestöd, kontakta kommunens handläggare.

Arbetsförmedlingen finns på ams.se och information om bostad på din kommuns webbplats.

Senast uppdaterad: 2016-10-31 13:09