Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bil

Att få körkortstillstånd

Om du har en funktionsnedsättning och vill  övningsköra behöver du först träffa en läkare som gör en bedömning. Ofta behöver läkaren be om en kompletterande utredning och skickar då remiss till mobilitetscenter som utreder körkortslämplighet. Läkaren bedömer körkortslämplighet utifrån mobi-litetscenters underlag. Därefter skrivs läkarintyg om personen bedöms som lämplig att få övningsköra.

Transportstyrelsen

När du ansöker om körkortstillstånd kontrollerar Transportstyrelsen att kraven samhället ställer på alla som ska ta körkort uppfylls. Transportstyrelsen ger körkortstillstånd till personer som anses lämpliga som förare med hänsyn till personliga och medicinska förhållanden. Till detta behövs ett läkarintyg. Personer med måttlig utvecklingsstörning eller personer med epilepsi, som haft anfall de senaste två åren, beviljas inte tillstånd. När du har ett giltigt körkortstillstånd får du övningsköra och sedan göra ett förarprov. 

Mobilitetscenter

För många ungdomar och vuxna är det en kombination av frågeställningar som gäller behov av anpassning och körlämplighet samt förmåga att köra fordon på ett trafiksäkert sätt. Mobilitetscenter är en verksamhet med unika resurser och stor kompetens i frågor om bilkörning och funktionsnedsättning. På Mobilitetscenter utreds ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningars lämplighet inför körkortstillstånd och körkortsutbildning. Utredningen ger ett underlag till läkarintyg för körkortstillstånd och utförs på remiss från läkare.

Aktuell information finns på korkortsportalen.se och mobilitetcenter.se

Senast uppdaterad: 2016-11-01 13:28