Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fullmakt, god man eller förvaltare

Det finns olika sätt att få hjälp med ekonomi, juridik och att bevaka personliga intressen. Vanligast är att börja med en fullmakt, som minst påverkar den myndiges liv. Ger inte fullmakten tillräcklig  hjälp kan man ansöka om en god man. I sista hand utser tingsrätten en förvaltare.

Fullmakt

Har du själv inte möjlighet att sköta ekonomin kan du ge någon annan fullmakt att företräda dig. Då kan någon annan än du själv till exempel göra dina bankärenden eller hämta ut din receptbelagda medicin.

God man

En god man är en person som utses av allmän domstol för att utföra ett visst uppdrag. Ansök om en god man om du behöver hjälp med att bevaka din rätt, förvalta din egendom och/eller sörja för din person.

Förvaltare

Behöver du mer hjälp än vad en god man kan ge, utser tingsrätten en förvaltare. Förvaltaren kan helt eller delvis överta en myndig per-sons rättshandlingsförmåga.

Mer om fullmakt, god man eller förvaltare på din kommuns webbplats och på Sveriges domstolars webbplats domstol.se

 

Senast uppdaterad: 2016-10-31 12:50