Fredagens program - Inget nytt under granen
Öppettid:
11:00-18:00
På scenen
11:00-13:00Form & Folk + S-P-O-K Västra Götaland. Två projekt/organisationer som brinner för lokala tillverkare, kreatörer och att jobba ihop.
11.00Form & folk/SPOK VG, vilka är vi.
11.10*Anna-Karin Sundelius - DESIGN FÖR CIRKULÄR EKONOMI
12.00Bensträckare / vi bjuder på lussebulle & julmust
12.05**XV Production - berättar om sin verksamhet och att jobba cirkulärt
12.30Q&A - frågestund och diskussion
13:00Mining garage gold - Chalmers - Design & Human Factors
”Mining garage gold” är ett forskningsprojekt vars syfte är att undersöka återbrukspotentialen hos oanvända produkter som sparas i våra hushåll, i exempelvis förråd eller garage. Genom vår forskning hoppas vi kunna införa fler produkter i den cirkulära ekonomin där de kan återbrukas och skapa värde för någon annan.
Presenteras av Karin Nilsson
Science Park Borås
14:30Återbruket Kikås är en verksamhet inom Mölndals stad och ett initiativ taget av och att det drivs av Tekniska förvaltningen. De ger förutsättningar för och inspirerar till en hållbar vardag. De är en av stadens viktigaste satsningar inom cirkulär omställning med fokus på socialt ansvar, miljö och ekonomisk hållbarhet. En mötesplats för att ta möjligheter tillvara
15:00Bäckadräkten / Fredy Clue
Ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt. Följ tonerna av nyckelharpan
Rian Designmuseum presenterar smyckoteket.
Museet fungerar som en nod för design i Halland. Smyckoteket är Rians samling av smyckekonst där föremålen är tillgängliga för utlån. Medan föremålen i en vanlig museisamling oftast är placerade i magasin, ska smyckena i Smyckoteket få cirkulera i samhället och bäras av alla. Presenteras av Museichef Love Jönsson
TWOOD [textile-wood] är ett nytt och innovativt material baserat på textilt spill med fokus på denimspill (jeans) och är i utrymmet mellan textil och trä. Materialet är estetiskt tilltalande, miljömässigt hållbart och ett helt unikt och hårt material med liknande egenskaper som trä. Fördelen är inte bara att spillmaterial blir en resurs utan också att textilen omvandlas och får helt nya egenskaper och nya användningsområden som kan ersätta jungfruligt trämaterial, fossilbaserad plast mm
SKRYTA vill uppmuntra ett långsammare sätt i vår hektiska designvärld. Att lyfta fram hållbarhet ur ett mänskligt perspektiv och inte bara miljöaspekten.
Ett samarbete med ett svenskt fängelse visade möjligheterna och har fortsatt med ett samarbete med Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Människor långt från arbetsmarknaden får en chans att vara en del av vår produktion i en långsam och säker miljö. Nu finns dessa lampor i vackra designinteriörer över hela Europa. Var och en med sitt eget ID-nummer.
-------
*DESIGN FÖR CIRKULÄR EKONOMI: Omställningen till ett hållbart samhälle berör oss alla. Det handlar om att främja resurseffektivitet när vi designar och producerar produkter och tjänster, men också nya affärsmöjligheter inom återanvändning, återbruk och tjänsteutveckling. Hur kan man hitta sin roll i ett det cirkulära systemet, och hur skapar man lönsamma affärer byggt på hållbara principer.
**XV Production jobbar för en resurseffektiv mode- och hemtextiltillverkning i Sverige och har bestämt sig att bygga en mer hållbar modeindustri. I mikrofabriken i Borås erbjuds hela värdekedjan av produktion med design och kvalitet i åtanke. Genom lokal tillverkning och återanvändning av material undviker man överproduktion. Dom reparerar och lagar både nya och begagnade kläder. Och även att justera, modellera om och reparera kläder från butik.
Försäljning
Här kan du läsa mer om de som deltar genom att säljer slöjd och hantverk under festivalen.
Workshops
"Gör din egen jultröja"
"Väv din dörrmatta"
"Laga hålet eller utmana trikåplagget"
"Slå ett rep"
Brodera Livet
Allt material finns på plats och det är gratis att delta.
Utställning Lin för livet
Lin är en mångsidig växt med en fantastisk historia. Redan för 6 000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till. I Sverige var linnet livsviktigt fram till att bomullen introducerades. I dag är linet viktigt igen för att det är en fiber som vi kan odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt. Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet i sängen, duken på födelsedagskalaset, det återanvändbara kaffefiltret och golvet du går på.
I utställning som Sveriges hemslöjdskonsulenter har tagit fram har de samlat lin från hela Sverige. En inblick i det lin som finns i livet, för livet.