Söndagens program - Inget nytt under granen

Texten Inget nytt under granen skriven i blå text omgiven av en cirkel med rosa och gröna blad

Öppettider:

11:00-16:00

På scenen, Sticksalong hela dagen

Kom och jobba på årets julklapp: Det hemstickade plagget.
Under söndagen den 4:e december blir det garn och stickning hela dagen.
Vi har bjudit in några alldeles speciella stickande gäster som kommer för att inspirera.

Vi bjuder alla med stickning/virkning i händerna på fika.

Kl 11:00

Slöjdfilm - hemslöjdskonsulenterna visar slöjdfilm från arkiven

Kl 12:00

Lagningskonstnären Celia Pym från England håller ett digitalt föredrag om sin nya bok "On mending" 

13:00

Isabelle McAllister, mångsysslare, författare, byggnadsvårdare, miljökämpe, programledare.

Just nu aktuell med boken Skavank och dessutom utnämnd till Årets byggnadsvårdare 2022 och Sveriges Second Hand Profil 2022. Kreativ omställningsaktivist som älskar att tänka med sina händer. Drivs av att få nya, snälla och hållbara idéer att hända och får energi från det oväntade. Det är när olika världar, idéer, stilar och människor kolliderar som magi uppstår.

Kl 14:00
Vi har bjudit in två stickdesigners som just idag kommit ut med designen på tröjorna på bilden.
Karin & Stina hänger med oss och stickar och håller i ett samtal på temat:
Från idé till stickmönster
Systrarna Karin och Stina Weststrand skapar sedan 2015 stickmönster tillsammans. Hur ser deras arbetsprocess ut? Varifrån hämtar de inspiration? Och hur många plagg har det blivit genom åren? Följ med bakom kulisserna!
Försäljning
 
15:00
Restaurering av byggnadsminnen på Svalbard

Björn Svantesson berättar om sitt arbete med restaurering i Arktis. På Svalbard finns en stor mängd byggnadsminnen, de flesta är enkla byggnader präglade av knappa resurser och återbruk. Hur går arbetet med att restaurera dem till? Och vad kan ett utedass från 30-talet berätta om arktisk historia? 

Försäljning

Här kan du läsa mer om de som deltar genom att säljer slöjd och hantverk under festivalen.

Workshops

"Gör din egen jultröja"

Hurra PangPang utmanar jultröjan med dig. I workshopområdet under alla dagarna finns Hanna & Izabella på plats med inspiration, nål och tråd, massor av material och bling.
Ta gärna med dig eget material, gammalt julpynt, en söndrig tröja eller använd materialet på plats. Allt är rätt och du blir garanterat snyggast på julfirandet.
Vi har samlat in överblivet material och gamla profilkläder från våra kompisar @dotankcenter @textilmuseet @sciencepark_boras @goteborgcom

"Väv din dörrmatta"

Föreningen Väv i väst hälsar dig välkommen att väva en dörrmatta av trasor. Vävstol finns på plats och du väver av eget material som du tar med dig eller det som finns på plats. Då det tar en stund att att väva kan du boka in en tid på listan som finns i Kronhuset under arrangemanget. Är du inte på plats när din tid börjar så går den vidare om någon väntar. Din matta märker vi med namn och telefonnummer och du kan hämta den på angiven plats veckan efter arrangemanget
Det finns också två andra vävstolar som du kan prova på att väva i, en regnbågsväv och en bandvävstol.

"Pimpa dina trasiga kläder"

Drop in 11:00-13:00 och 15:00-16:00
Långeds garderob inspirerar dig till att pimpa dina fläckar och hål! Med paljetter, trådar i starka färger och diverse färgsprakande tyger blir misstag till fantastiska skönhetsfläckar. Vi visar hur man lagar hål mm på symaskin.

"Slå ett rep"

Repslagarmuseet i Älvängen som kommer med tjärdoftande sjömansarbeten, handgjorda rep och tampar. Och du kommer även kunna slå ditt eget rep i den 5 meter långa manuella repslagningsmaskinen.

Brodera Livet

BRODERIUTMANING med efterföljande utställning på Kulturgatan i Bodafors.
Under alla fyra dagarna på festivalen ”Inget nytt under granen” på Kronhuset i Göteborg kommer vi rigga en stor broderiram där alla är välkomna att bidra/sy/brodera/applicera/brodera fritt
Du kan ta med dig något hemifrån som du vill sy fast på väven eller så syr du på något i workshopområdet som du sedan syr fast på väven/tillsammansverket.
Allt material finns på plats och det är gratis att delta.
Hela stora broderiet/tillsammansverket skickas efter festivalens slut till Bodafors och broderiutställningen.

Utställning Lin för livet

Lin är en mångsidig växt med en fantastisk historia. Redan för 6 000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till. I Sverige var linnet livsviktigt fram till att bomullen introducerades. I dag är linet viktigt igen för att det är en fiber som vi kan odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt. Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet i sängen, duken på födelsedagskalaset, det återanvändbara kaffefiltret och golvet du går på.

I utställning som Sveriges hemslöjdskonsulenter har tagit fram har de samlat lin från hela Sverige. En inblick i det lin som finns i livet, för livet.