Garnfolk - Bomull
Historik
Forskning visar att odlingar förekom redan för 8000 år sedan i Mexiko. Till Europa kom den via sidenvägen för ungefär 2000 år sedan. I Sverige har bomull använts alltsedan vikingatiden - men sitt riktiga genombrott fick den först med den industriella revolutionen under det sena 1700-talet. Stora mängder bomull importerades och gick via Göteborgs hamn vidare till framförallt Sjuhäradsbygden och till Norrköping. Bomullen kom långväga ifrån och skördades ofta av slavar under svåra förhållanden på sydstaternas bomullsplantager.
I Sverige lämnades bomullen till en början ut till spinning och vävning i hemmen. Försäljare - knallar - skötte sedan försäljningen av den färdiga varan. Under 1800-talet ökade mekaniseringen, spinnmaskiner blev vanliga och textilfabriker växte fram. Den inhemska produktionen av bomullstråd och tyger flyttades vid mitten av 1900-talet till Finland och via Sydeuropa vidare till Indien och Kina.
Egenskaper
Bomullens förmåga att ta upp fukt gör att den känns behaglig mot huden. Fibern är uppbyggd som en spiral, vilket gör att den har mycket stor draghållfasthet. Men eftersom töjbarheten – elasticiteten - är låg, blir bomullsmaterial lätt skrynkliga.
Garn av bomull är tätt och innehåller lite luft, vilket gör att materialets förmåga att isolera värme är låg. Det gör att materialet känns svalt om temperaturen är hög.
Miljö/hållbarhet
Bomull är en gröda som är svår att odla. Plantan är känslig för olika väderförhållanden som torka, kyla och regn, men också mot insektsangrepp och olika sjukdomar. Plantan kräver stora mänger vatten, vilket gör att konstbevattning ofta är nödvändig. För att odla ett kilo bomull krävs runt 10 000 liter vatten. Dessutom måste bomullen besprutas för att förhindra att skadedjur förstör plantan. Bekämpningsmedlen finns sedan kvar i marken och som rester i bomullsfibern.
Ekologisk bomull odlas förvisso utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Den stora mängden vatten är dock densamma som vid vanlig odling, vilket innebär att fattiga länder används den dyrbara bristvaran vatten till bomullsproduktion för rika européer och amerikaner. På några decennier har exempelvis Aralsjöns volym krympt med 80 % på grund av bomullsodling. I de områden som tidigare var sjö utbreder sig nu en saltöken. Här finns bland annat rester av giftiga bekämpningsmedel som använts vid bomullsodling.
Bomull omfattas av problem kring social hållbarhet och arbetsvillkor. Stora delar av produktionen sker i låglöneländer och priserna på bomull dumpas ofta på marknaden. Även om slaveriet på sydstaternas bomullsplantager är avskaffat, arbetar många fattiga bomullsbönder under snarlika förhållanden i exempelvis Indien och andra delar av Asien idag. Barnarbete förekommer och leder till att barn skadas för livet av kemikalier och svåra arbetsförhållanden.
Tips: Läs mer i boken Bomull – en solkig historia av Gunilla Ander.