Garnfolk - Lin

Historik

Lindorna på de egyptiska mumierna var gjorda av linne. Lin har alltså odlats och använts under mycket lång tid. Linet har också en mycket lång och utbredd historia i Sverige. Fynd har gjorts av linne i gravar från 800 - 1000-talen i vikingatida Birka på Björkö i Mälardalen. Den stora bomullsimporten under 1800-talet gjorde att linproduktionen minskade för att till sist försvinna. Idag finns ingen kommersiell linodling i Sverige.

Egenskaper

Linfibern är porös och har därför god förmåga att ta upp vatten, drygt 50% av sin egen vikt. Vattnet avdunstar också snabbt, vilket gör att textilier av lin torkar fort.  Linet har stor dragfasthet men är inte töjbart och elastiskt. Tyget skrynklar sig därför lätt och fibrerna bryts lätt av, om det viks många gånger på ett och samma ställe.

Linnetyg innehåller inte så mycket luft och är därmed inte så bra på att isolera värme. Det har en slät och blank yta som beror på att fibrerna ligger tätt intill varandra. Material av lin känns svala mot huden.

Miljö/hållbarhet

Linberedning är en lång process. Linet odlas i miljöer där klimatet är svalt och regnigt. Det krävs därför ingen konstbevattning - vilket innebär att ekologisk linodling har låg miljöpåverkan. Risken för skadeinsekter är inte heller så stor och därför krävs ingen giftbesprutning.
Till den konventionella odlingen används dock ogräsmedel.

När linet rötas i vatten blir vattnet syrefattigt, vilket inte är bra för sjöar och vattendrag.
Om linet rötas på land blir dess miljöpåverkan betydligt mindre.