Garnfolk - Mohair
Historik
Ullfibern mohair kommer från angorageten, en ras med ursprung i Centralasien, Kina, Afghanistan och Iran. Under 1200-talet tog Turkmenerna med sig angorageten till nuvarande Turkiet som sedan fick rykte om sig att producera världens bästa angorafibrer. Från början exporterades enbart färdiga produkter, men på 1830-talet började även själva fibern säljas till andra länder.
Angorageten korsades senare med en annan ras, kurtgeten. Den ull som exporterades från Turkiet efter 1860 kom uteslutande från denna blandras. Angorageten kom till Sverige i mitten på 1700-talet men försvann under 1800-talet, eftersom ullen inte stod sig i konkurrensen med den inhemska fårullen. 1986 påbörjades import av angoragetter återigen och sedan dess finns rasen i Sverige.
Egenskaper
Mohairen är en stark, silkeslen och glansfull fiber som ger vackra garner och kläder. Den används ofta till stickning och vävning av sjalar, kostym- och dräkttyger. Dess egenskaper liknar den vanliga ullens, men är mer slitstark och glansig och tar till sig färg bättre.
Mohair tovar sig inte lika lätt som vanlig ull, vilket gör att den behåller sin luftighet efter tvätt. Det finns olika kvaliteter av fibern. Den mest finfibriga kallas kidmohair och kommer från killingarna.
Miljö/hållbarhet
Det händer att djurägarna använder antibiotika och bakteriedödande medel för att skydda djuren och pälsen. Om du väljer ekologiskt garn undviker du gifter och överanvändning av antibiotika.