Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trollbunden

Trollbunden är en turnerande utställning om folktro, övernaturliga väsen, magiska platser, sägner och berättande. Utställningen syftar till att ge besökaren en magisk upplevelse med en inblick i den nordiska folktron, dess företeelser, seder och bruk samt möjligheten att reflektera över berättelser och berättande genom tiderna.

Utställningen är tänkt att passa för barn i åldrarna 9–12 år men är aktuell för alla åldrar. Folktro och övernaturliga företeelser är ju något som lockar och intresserar en bred skara oavsett ålder.

Överallt i världen, i de flesta kulturer, finns trosföreställningar som faller utanför de officiella religionernas eller de naturvetenskapliga ramarna. Det kan vara föreställningar eller tro på övernaturliga väsen, trolldom, skrock, folkmedicin, vardagsmagi och andra övernaturliga företeelser. Detta kallas folktro. Folktron lever sig kvar i berättelser, sånger, och vissa seder och bruk som vi kan se spår av än idag. En del kanske tror att folktro är något som endast tillhör det förflutna, men sällan har väl en genre varit lika populär och omtalad som folktron är idag. Aldrig förr har vi varit så vetenskapligt upplysta och aldrig förr har vi haft lika lätt att få tillgång till forskning och kunskap. Ändå gror längtan efter berättelser om det okända, det oförklarliga och det bortglömda.

För mer information och bokning, kontakta utställningsproducent och pedagog Jennie Ardin.

 

Jennie Ardin

Pedagog
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-10-12 09:52