Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nättjänster och betaldatabaser

Förvaltningen för kulturutveckling samordnar abonnemang för kommunbiblioteken inom Västra Götalandsregionen.

ArkivDigital

ArkivDigital är en digital tjänst för släktforskning. 

Press Reader

PressReader ger tillgång till mer än 7 000 digitala dagstidningar och tidskrifter. Avtalet medger obegränsat antal samtidiga användare. 

Administrera PressReader

Kontaktpersoner
Avtalsfrågor: Fredrik Petersson, fredrik.petersson@prenax.se
Abonnemangs- och tekniska frågor: pressreader@prenax.se
Utbildningsfrågor: Anna Fahlander, anna.fahlander@prenax.se
Kundtjänst: 08–564 101 00

Låntagarnas access till PressReader
Flera metoder kan användas parallellt.

  • För att ge låntagarna access via "hotspots" (tillgång till tidskrifter när PressReader används via bibliotekets wifi – med förlängd access 72 timmar efter besöket) rapportera IP-spann för bibliotekets publika datorer och wifi adress till biblioteksenheterna (för hotspotkartan) till pressreader@prenax.se. IP-adresserna ska motsvara de externt synliga, dvs stämma med den adress som visas om man ansluten till bibliotekets wifi går in på t.ex. https://whatismyipaddress.com/.
  • Inloggning med lånekortsnummer + pin-kod: PressReader kan anropa ert bibliotekssystem via SIP2-protokollet (samma som används av utlåningsautomater etc.) och på det sättet kan användaren logga in med lånekortsnummer och pin-kod utan att besöka biblioteket. Kontakta pressreader@prenax.se för mer information om vilka uppgifter som behövs om er SIP2-server.
  • Åtkomst via länk på lösenordsskyddad sida/"referring url": Lägg en länk till pressreader.com på en sida som låntagaren bara når när hen är inloggad i er katalog eller på er webbplats, och registrera sedan sidans adress hos PressReader. Kontakta pressreader@prenax.se för att konfigurera denna lösning för ett bibliotek.
    Mer info finns på PressReaders sajt: How to apply library access in the apps
  • Statistik - gå till https://business.pressreader.com/analytics/signin
    Kontakta pressreader@prenax.se, för inloggningsuppgifter.

Frågor om nättjänster och betaldatabaser

Marion Hydén
marion.hyden@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2023-01-03 12:38