Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Det digitala biblioteket

Det digitala biblioteket handlar om att främja människors digitala kompetens och medie- och informationskunnighet och ge fri och lika tillgång till information och medier. Vi arbetar med detta genom att:

  • främja utveckling av bibliotekens metoder för att öka människors digitala kompetens och medie- och informationskunnighet,
  • stödja bibliotekens strukturer för digital folkbildning,
  • stödja bibliotekens samverkan kring och samordning av digitala tjänster och system,
  • främja delbara systemlösningar baserade på öppen källkod för ökad valfrihet och minskat leverantörsberoende.

MIK och digital kompetens

Medie- och informationskunnighet, MIK, är de kompetenser som gör att människor kan söka, analysera, värdera, använda och skapa innehåll i olika mediala genrer och former. Att förstå mediernas roll, att kritiskt kunna värdera information och fatta välgrundade beslut både som sändare och mottagare, är kärnan i yttrande- och informationsfriheten.

Koha

Koha är ett biblioteksdatasystem byggt på öppen källkod som på senare år väckt stort intresse bland svenska folk- och forskningsbibliotek.


Senast uppdaterad: 2022-03-02 09:54