Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2/2 Filmkunnighetsdagen med fokus på film & politik

Nästa Filmkunnighetsdag tar ett grepp på något av det viktigaste vi har, unga och demokrati. Under en dag i Göteborg bjuder vi på föreläsningar, spännande diskussioner och inte minst så samlar vi några av Sveriges duktiga aktörer inom filmpedagogik som delar med sig av metoder som passar i olika typer av pedagogiska miljöer.

Under första delen av dagen kommer våra tre keynote-speakers att prata om film och politik ur olika perspektiv. Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten om hans drivkraft som filmskapare och varför han valt film som medel för att berätta om världen. Författaren och filmaren Maja Hagerman om hur vårt kollektiva minne skildras på film och hur synliggörandet av vår gemensamma historia speglar samtidens värderingar. Och historieprofessorn Ulf Zander berättar om fem filmer som faktiskt har förändrat världshistorien. 

Dessutom får vi höra tre intressanta spanare reflektera över samtidsfenomen som kommer att påverka framtiden på temat unga och demokrati.

Eftermiddagen bjuder på konkreta verktyg, tips och metoder kring hur film och filmpedagogik kan användas för att öka engagemang för samhällsfrågor och höja volymen på ungas röster. Som vanligt avslutar vi med en filmpärla som vi också samtalar om precis innan visningen.

Fullständigt program med tider etc presenteras i slutet av december.

Anmäl er innan 6 december – få 200 kr i rabatt per person

Ordinarie pris biljetter 700 kronor, gruppanmälan (10 eller fler) 500 kronor.
Grupper som anmäler sig, 10 eller fler får ett early bird-pris vilket innebär 300 kronor per person. Enstaka anmälningar (eller grupper under 10 personer) får ett early bird-pris som innebär 500 kronor per person.

Alla gruppanmälningar som sker från en verksamhet eller kommun i västra götalandsregionen erbjuds också ett besök eller konsultation som innefattar filmvisning eller filmpedagogik.

Om arrangemanget behöver ställas in eller justeras på grund av rekommendationer/restriktioner kopplade till coronapandemin kommer vi att kontakta alla anmälda. Vid inställt arrangemang sker ingen fakturering.

Plats: Bergakungen
När: 2 feb 9.00-17.00

ANMÄLAN

Fredrik Gertten

”Jag kommer att prata om min drivkraft som filmskapare, varför jag valt just filmen som medel till att berätta om världen. Mina ämnen är just komplexa frågor där jag söker orsakssamband och svar, och där jag gärna bjuder med mig publiken på den resan. Förhoppningsvis fortsätter filmen att växa utanför salongens 90 minuter och att publiken gör frågorna till sina.” // Fredrik Gertten är dokumentärfilmaren som har fått oss att reflektera över några av samtidens brännande samhällsfrågor. Han har prisats för filmer som Bananas, Bikes vs Cars och nu senast Push, som alla nått en internationell publik. Hans filmiska engagemang som fått honom att bli stämd av stora företag påverkar faktiskt verklighetens villkor. Men inga enkla lösningar eller svar finns att hämta i filmerna utan de synliggör snarare tillstånd och globala utmaningar som ibland kräver större politiska reformer.

Maja Hagerman

"Jag ska prata om filmmediets speciella möjligheter att utforska och levandegöra historia. Kan man som filmare både själv få – och förmedla till andra – en annan slags förståelse för historien? Finns det insikter som går att nå just genom dokumentärfilm, som inte på samma sätt låter sig fångas när man undersöker historien, dess källor och spår, för att skriva om dem?" // Maja Hagerman är författare och filmare, och kallar sig dokumentärberättare då hon skriver sakprosa om historia och gör historiska dokumentärfilmer. Hon är också hedersdoktor vid Uppsala universitet och konstnärlig lektor i Bildproduktion vid Högskolan Dalarna, med kurser i historisk dokumentärfilm.

Ulf Zander

”Jag kommer att prata om och visa utsnitt från fem filmer som faktiskt påverkade och därmed förändrade världen. Alla filmer på ett sätt är dokumentära och speglar den tid de spelades in i och de värderingar som var rådande när filmen spelades in. Olika kulturella, politiska och ideologiska värden tar sig uttryck i populärfilm, de inte bara underhåller utan påverkar också samtiden.” // Zander är professor i historia vid Lunds universitet. Han är intresserad av hur historia påverkar oss nu och framåt och har bedrivit forskning om historiemedvetande, hjältedyrkan och identitet. Relationen film och historia har han bland annat analyserat i boken Clio på bio, där han beskriver hur kulturella, politiska och ideologiska värden tar sig uttryck i Hollywoodfilmer.

Axel Danielson (Spanare)

”Jag ska prata om samtiden där bilden är viktigare än verkligheten. Har vi råd att inte ta bilden på allvar?” // Axel Danielsson är delägare, regissör och producent på Plattform Produktion i Göteborg.Han gör filmer tillsammans med Maximilien Van Aertryck och deras filmer har tävlat, nominerats och vunnit priser på filmfestivaler såsom Berlinale, Cannes, Toronto, Sundance, Clermont Ferrand och European Film Awards (EFA). Mellan 2012 – 2019 var Axel Danielson filmlärare på Konsthögskolan Valand, Göteborg Universitet.

Helena Barrett & Johanna Gyllensvärd

”Vi kommer att prata om hur viktigt det är att unga får förutsättningar och möjlighet att vara delaktiga i den demokratiska processen och hur Demokratibygget kan vara till hjälp. Vi kommer också att berätta om hur film kan vara ett verktyg i det arbetet.” // Demokratibygget är en ideell organisation som jobbar för att stärka ungas demokratiska kunskaper, förmågor och delaktighet i samhällsutvecklingen. Helena Barett på Demokratibygget har bland annat byggt upp Stockholms ungdomsparlament och arbetat på Skolverket. Johanna Gyllensvärd är bildlärare på Värmdö och har under hösten jobbat praktiskt med demokrati och rörlig bild inom det demokratistärkande programmet Demokratiacceleratorn.

Hemen Kurda

“Jag ska berätta om vad som händer med människor när de får tolkningsföreträde och makten över sin egen berättelse. Kameran i barnens händer skapar kontaktytor både mellan människor som befinner sig i historiska konflikter, men också mellan barnens inre och yttre världar, och mellan barnens olika bilder av en möjlig framtid.” // Hemen Kurda är dokumentärfilmare och regissör, utexaminerad master i film från Akademin Valand i Göteborg. Hans filmer har blivit uppmärksammade på flera internationellt erkända filmfestivaler och utöver sitt filmande har han arbetat som filmlärare på filmhögskolan HDK Valand och filmlinjen vid nordiska folkhögskolan. Nu arbetar han som filmpedagog.

Pia-Marie Wehrling

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-12-02 12:09