Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

29/4 Livesändning: Croissanter & Litteratur – om språket meänkieli med Meri Alarcon

Meri Alarcon

Croissanter & Litteratur är en serie frukostsamtal för alla litteraturintresserade. Denna gång handlar samtalet om ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk – meänkieli. Gäst är Meri Alarcon, översättare, författare och redaktör för Meänmaa, en delvis meänkielispråkig kulturtidskrift.

Datum: torsdag den 29 april
Tid: kl 10.00–11.00
Plats: Livesändning från Göteborgs Litteraturhus, via Facebook (Kulturutveckling VGR). Länk till Facebook-evenemanget...

Meänkieli (kallades tidigare för tornedalsfinska) är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk och talas främst i Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå men det finns många som talar språket i andra delar av Sverige i dag.

Meri Alarcon har sina rötter i Kiruna, men bor i Göteborg där hon arbetar som redaktör för tidskriften Meänmaa. Hon är även översättare och författare. Dessutom sitter hon med som representant för meänkieli i Institutet för språk och folkminnens referensgrupp.

Samtalet kommer att kretsa kring språket meänkieli och dess ursprung och historia, om litteratur och kultur som funnits, finns och växer. Vi pratar också om hur Meri ser på och tar sig an de utmaningar som uppstår när man skriver och översätter till och från ett språk med flera varieteter och som saknar skriftspråk.

Samtalsledare är Katarina Larson, Förvaltningen för kulturutveckling.

Under hösten 2020 och våren 2021 har Förvaltningen för kulturutveckling gjort en kartläggning över hur biblioteken i Västra Götalandsregionen arbetar med de fem nationella minoritetsspråken. Som ett led i detta kommer det under året att arrangeras fler Croissanter & Litteratur som har temat minoritetsspråk.

Croissanter & Litteratur arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Litteraturhus.

Senast uppdaterad: 2021-04-01 14:40