Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

14–15/12 Nätverksträff communitydans

Varmt välkommen till årets första fysiska träff med communitydansnätverket som äger rum i Göteborg. Nätverket samlar danskonstnärer som arbetar med communitydans som metod, eller som är nyfikna på att börja.

Vi kommer att få lyssna till föreläsningar av inbjudna gäster, ta del av samtalsverktyget Flingan som är under utveckling och det finns naturligtvis tid för att mötas och dela erfarenheter. 

Nätverksträffen börjar i lokalen Bergslagsbanan i Regionens Hus i Göteborg tisdagen den 14 december klockan 13.00–16.30, med en frivillig aw på kvällen. Träffen fortsätter på onsdagen den 15 december klockan 09.30– 16.00. 

Träffen är kostnadsfri. Lunch ingår den 15 december, fika ingår båda dagarna. Anmäl dig här senast den 7 december. 

Medverkande

Charlotta Öfverholm startade projektet Age on stage år 2015 för att hylla erfarenhet och ifrågasätta gamla normer inom dansvärlden. Age on Stage skapar internationella produktioner med dansare i en ålder över normen, workshops för 65+, forskning och festivaler. Allt med fokus på ålder och dans. Age on Stage är en del av Kreativa Europa projektet Dance on Pass on Dream on. Mer information:  www.ageonstage.org  Charlotta Öfverholm har i över 25 år skapat sina egensinniga produktioner som turnerat runt världen. Hon har en lång internationell karriär i ryggsäcken, med banbrytande kompanier som DV8 Physical Theatre i London och Complexions och Bill T Jones i NYC. Hon har återkommande uppdrag i Tyskland, Prag, Paris och Barcelona, samt i Stockholm med koreografer som Alexander Ekman, Björn Elisson, Dorte Olesen och Benke Rydman. Hennes nästa produktion för Age on Stage, IN A CAGE OF LIGHT har premiär den 5 januari på Orionteatern i Stockholm.

Teresia Vigil Lundahl arbetar främst som danslärare på Fryshusets gymnasium där hon också är förstelärare i Skolverkets nya skrivning samtycke, sexualitet och relationer. Teresia frilansar även som danskonstnär i olika sammanhang och projekt. Under våren 2021 tog hon en master i koreografi med inriktning på dansdidaktik på SKH, Stockholms konstnärliga högskola. På nätverksträffen kommer hon att presentera sin masteruppsats, “Vi ville krossa fördomar - det var där allt började. Poddar som medel för att skapa normkritisk kunskap om dans”. Det blir även Husmorsgymnastik, som är en del av ett 10-årigt communityarbete i Hökmossen, Stockholm, samt om projektet #danspådistans eller digital dance teaching.

Andreas Dahl berättar bland annat om hur Regionteatern Blekinge & Kronoberg har arbetat med och bjuder in civila aktörer i dokumentära föreställningar och processer. Hans utgångspunkt är Regionteaterns Medborgarscen, som är en dokumentärscen, ett forum för berättelser som berör oss alla. Hur gör vi publiken inte bara till mottagare utan även medskapare? Hur skapar vi tillsammans med medborgarna, på riktigt? Vilka historier är det som berättas och för vem?

Scenkonstduon “Varning för dans” projekt riktade sig till unga tjejer, transpersoner och icke-binära i olika stadsdelar i Göteborg. Under processen arbetade de med improvisation utan speglar för att skapa ett tryggt rum att ta plats i och uttrycka sig genom dans. Tillsammans med deltagarna utforskade de hur, var och när dom känner sig trygga i sin kropp. Målet var att avsluta projektet med site-specific föreställningar där deltagarna själva valde ut platser baserat på temat trygghet. 

 

Om communitydansnätverket 

Nätverket för communitydans startade 2014 och drivs av danskonsulenterna på Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med DIS, Dans i Stockholms stad och län. Vi håller nätverksträffar regelbundet, både i Göteborg och i Stockholm. Nätverket för communitydans samlar danskonstnärer som arbetar med communitydans som metod, eller som är nyfikna på att börja. Syftet med nätverket är bland annat att utbyta och stärka erfarenheter, lyfta communitydansfältet och sprida information om olika projekt. 

 

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna Bäckvall Åkerström

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eyrun Thorhallsdottir

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-11-26 16:19