Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ordet och handen - hur kan taktilt material öka läsupplevelsen?

Datum: 20 oktober kl. 09.00 - ca 12.00.
Incheckning från kl. 8.30.

Plats: Teams. Möteslänk skickas ut till de anmälda.

Anmälan: Senast den 15 oktober. Max 30 personer. 

Anmälan

Välkommen till en inspirationsträff om tillgänglig läsning

Taktil upplevelse och kommunikation skapar nya tankebanor och fungerar för den som har språkliga, kognitiva eller fysiska hinder. Projektet Ordet och handen undersöker hur taktilt material kan vara ett sätt att prata om litteratur och hitta ingångar i texter via andra medel än de som vi vanligtvis använder.

I projektet har en verktygslåda för bibliotek tagits fram. Den främjar läsförståelse och underlättar kommunikationen kring litteratur, för att i förlängningen höja litteraturkunnigheten bland barn och unga med olika bakgrund och olika förutsättningar.

Välkomna till en förmiddag med projektgruppen för Ordet och handen:
Carina Søe-Knudsen
- har sedan 1998 formgett taktila bilder åt MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) och arbetar idag mest med visuella bilder.
Jessica Pellegrini - frilansande kulturarbetare som arbetar med litteraturfrämjande på olika sätt.
Truls Nord - konstnär och fotograf.

Program

8.30 Check in, teknikkoll och ”mingel”.

09.00- 09.45 Projektgruppen presenterar sig, berättar om bakgrunden till projektet och hur de arbetat. Vi får ta del av erfarenheter från workshops med synskadade (taktila boksamtal) och personer med kognitiva svårigheter. Carina, Jessica och Truls har även träffat barn, unga och vuxna utan funktionsvariationer, metoden lämpar sig för alla!

09.45 -10.00 PAUS

10.00- 10.45 Beskrivning och presentation av den taktila verktygslåda för bibliotek som tagits fram i projektet.

10.45-11.00 PAUS

11.00-11.30 Samtal i mindre grupper  

11.30-12.00 Återsamling och avrundning

Vi kommer få en taktil verktygslåda som intresserade bibliotek i Västra Götalandsregionen kan låna och undersöka på hemmaplan. Mer info kommer!

 

......................................
Projektet Ordet och handen pågår 2019–2021 med finansiering av Kulturrådet.
Projektet ägs av Begripsam och drivs i samarbete med Högdalsenheten vid Stockholms stadsbibliotek. Här kan du läsa mer om projektet och projektgruppen.

Senast uppdaterad: 2021-09-07 15:22