Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

8/9 Digitalt utanförskap eller utanförställande? Webbinarium nr 4 i serien Biblioteken och den digitala folkbildningen

Ett bibliotek eller DigidelCenter möter människor i behov av digital support av olika slag. Många lägger skulden på sig själva, känner att de saknar digital kompetens och inte har hängt med i utvecklingen. Det finns en risk att uppfatta det digitala utanförskapet som kopplat till individen. Men borde inte diskussionen snarare handla om dem som skapar digitala samhällshinder genom dåligt utformade tjänster och system och har ansvar och möjligheter att göra annorlunda? Hur kan återkoppling ske så att tjänster förbättras?

Gäster: Jonas Söderström, ux-strateg och författare till boken Jävla skitsystem! och Eva HveemDigidel Helsingborg och svensk partner i EU-programmet Urban Agenda Digital Transition.

När: 8 september kl 10.00 - 12.00
Var: Via Teams, länk skickas ut i god tid
Hur: Anmäl dig via formulär. Sista anmälningsdag är 5 september.

Anmälan

Läsanvisning

Jonas Söderström: Du som beställer digitala tjänster: Ta ansvar! (artikelåtkomst kräver kostnadsfri registrering)Digitala samhällshinder. En rapport om människans möte med teknik i det digitala samhället och hur vi tillsammans kan underlätta det mötet (s. 4–17)Digital Neigbourhood Instrument. A general model and toolbox to establish a digital centerLektion 5. Samverkan med användarna i fokusLektion 6. DigidelCenter och samhällets digitalisering

Om webbinarieserien

Under 2022 löper en webbinarieserie som utforskar bibliotekens roll i den digitala folkbildningen (som vi här använder som ett samlingsnamn för det fält som kringgärdas av begrepp som digital delaktighet, digital kompetens och medie- och informationskunnighet). Terese Raymond, Digidelnätverkets nationella koordinator, är ciceron och moderator och leder samtalen mellan olika inbjudna gäster. Som en röd tråd genom alla träffar löper Digiteketkursen DigidelCenter på bibliotek i kombination med aktuella rapporter och studier. Läs mer om hela webbinarieserien!

Örjan Hellström

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-07-04 13:06