Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2/2 Filmkunnighetsdagen med fokus på film & politik

Välkomna till ett kostnadsfritt live-arrangemang den 2 februari som du kommer kunna ta del av oavsett var du befinner dig men som du inte kommer kunna se i efterhand. Här ser du dagens program och anmälan gör du via länken nedan. Missa inte heller att du som går på Filmkunnighetsdagen också får möjlighet att se filmen "Hit the Road" efter att dagen är slut.

Denna Filmkunnighetsdag tar ett grepp på något av det viktigaste vi har, unga och demokrati. Under en dag bjuder vi på föreläsningar och spännande diskussioner.

Delar av innehållet: dokumentärfilmaren Fredrik Gertten om hans drivkraft som filmskapare och varför han valt film som medel för att berätta om världen. Författaren och filmaren Maja Hagerman om hur vårt kollektiva minne skildras på film och hur synliggörandet av vår gemensamma historia speglar samtidens värderingar. Och historieprofessorn Ulf Zander berättar om fem filmer som faktiskt har förändrat världshistorien.

Dessutom får vi höra flera intressanta röster om kamerans roll i samtiden: Axel Danielsson om kamerans kraft, Hemen Kurda om kamerans språk som en röst och Alexandra Hjortswang som ger oss tankar om unga medieproducenter. Möt även filmpedagogerna Linnea Fant och Julia Lagergren som visar hur enkelt filmmediet kan skapa åsikter och opinion. Svenska Filminstitutets Fatima Khayari samtalar med klimatpsykologen Kata Nylén om hur filmen kan bidra till konstruktivitet och handling.

P.g.a. läget med covid är dagen omställd till ett digitalt arrangemang.

Plats: Digitalt (går ej att ta del av i efterhand)
När: 2 feb 9.00 - ca 15.00 + möjlighet att se film efter dagens slut
Övrigt: Kostnadsfritt men anmälan krävs (deadline 31 jan). Frågor kring anmälan kontakta ylva.ehrenborg.harstrom@vgregion.se.

ANMÄLAN

Program

Kl 9.00
Välkomna! Filmkonsulenterna, Västra Götaland

Kl 9.10 
Ulf Zander – 5 filmer som förändrade världen

Kl 10.00
Fredrik Gertten – dokumentärfilmare, i samtal med Maja Kekonius

Paus 10 min

Kl 10.50
Maja Hagerman – historia, demokrati och film

Kl 11.30
Axel Danielsson – kamerans kraft

Lunchpaus 12.00-13.00

Kl 13.00
Filmkonsulenterna Västra Götaland presenterar verksamhet

Kl 13.10
Hemen Kurda – kamerans språk som en röst

Kl 13.30
Filmpedagogerna Linnea Fant & Julia Lagergren – Klippning är propaganda

Kl 14.00
Ung Media – Alexandra Hjortswang

Kl 14.20
Klimatpsykologen Kata Nylén ordinerar, samtal med Filminstitutets Fatima Khayari 

Kl 14.50-15.00
Filmkonsulenterna Västra Götaland "Tack & på återseende!"

Efter kl 15.00 – se filmen "Hit the Road"
Du som går på Filmkunnighetsdagen får möjlighet att se filmen "Hit the Road" av Panah Panahi, som distribueras av Folkets Bio efter avslutad dag. I samband med utvärderingen som skickas ut klockan 15.00 får du tillgång till den digitala visningen, ett erbjudande som gäller i 24 timmar.

"Hit the Road" kommer även att finnas tillgänglig som skolbio, med svensk text och filmhandledning, från hösten 2022. Mer information om det kommer att finnas på www.folketsbio.se eller i Kulturkatalogen Väst.


LADDA NER PROGRAMBLAD (PDF)

Fredrik Gertten

”Jag kommer att prata om min drivkraft som filmskapare, varför jag valt just filmen som medel till att berätta om världen. Mina ämnen är just komplexa frågor där jag söker orsakssamband och svar, och där jag gärna bjuder med mig publiken på den resan. Förhoppningsvis fortsätter filmen att växa utanför salongens 90 minuter och att publiken gör frågorna till sina.” // Fredrik Gertten är dokumentärfilmaren som har fått oss att reflektera över några av samtidens brännande samhällsfrågor. Han har prisats för filmer som Bananas, Bikes vs Cars och nu senast Push, som alla nått en internationell publik. Hans filmiska engagemang som fått honom att bli stämd av stora företag påverkar faktiskt verklighetens villkor. Men inga enkla lösningar eller svar finns att hämta i filmerna utan de synliggör snarare tillstånd och globala utmaningar som ibland kräver större politiska reformer.

Maja Hagerman

"Jag ska prata om filmmediets speciella möjligheter att utforska och levandegöra historia. Kan man som filmare både själv få – och förmedla till andra – en annan slags förståelse för historien? Finns det insikter som går att nå just genom dokumentärfilm, som inte på samma sätt låter sig fångas när man undersöker historien, dess källor och spår, för att skriva om dem?" // Maja Hagerman är författare och filmare, och kallar sig dokumentärberättare då hon skriver sakprosa om historia och gör historiska dokumentärfilmer. Hon är också hedersdoktor vid Uppsala universitet och konstnärlig lektor i Bildproduktion vid Högskolan Dalarna, med kurser i historisk dokumentärfilm.

Ulf Zander

”Jag kommer att prata om och visa utsnitt från fem filmer som faktiskt påverkade och därmed förändrade världen. Alla filmer på ett sätt är dokumentära och speglar den tid de spelades in i och de värderingar som var rådande när filmen spelades in. Olika kulturella, politiska och ideologiska värden tar sig uttryck i populärfilm, de inte bara underhåller utan påverkar också samtiden.” // Zander är professor i historia vid Lunds universitet. Han är intresserad av hur historia påverkar oss nu och framåt och har bedrivit forskning om historiemedvetande, hjältedyrkan och identitet. Relationen film och historia har han bland annat analyserat i boken Clio på bio, där han beskriver hur kulturella, politiska och ideologiska värden tar sig uttryck i Hollywoodfilmer.

Axel Danielson

”Jag ska prata om samtiden där bilden är viktigare än verkligheten. Har vi råd att inte ta bilden på allvar?” // Axel Danielsson är delägare, regissör och producent på Plattform Produktion i Göteborg.Han gör filmer tillsammans med Maximilien Van Aertryck och deras filmer har tävlat, nominerats och vunnit priser på filmfestivaler såsom Berlinale, Cannes, Toronto, Sundance, Clermont Ferrand och European Film Awards (EFA). Mellan 2012 – 2019 var Axel Danielson filmlärare på Konsthögskolan Valand, Göteborg Universitet.

Hemen Kurda

“Jag ska berätta om vad som händer med människor när de får tolkningsföreträde och makten över sin egen berättelse. Kameran i barnens händer skapar kontaktytor både mellan människor som befinner sig i historiska konflikter, men också mellan barnens inre och yttre världar, och mellan barnens olika bilder av en möjlig framtid.” // Hemen Kurda är dokumentärfilmare och regissör, utexaminerad master i film från Akademin Valand i Göteborg. Hans filmer har blivit uppmärksammade på flera internationellt erkända filmfestivaler och utöver sitt filmande har han arbetat som filmlärare på filmhögskolan HDK Valand och filmlinjen vid nordiska folkhögskolan. Nu arbetar han som filmpedagog.

Filmpedagogerna Folkets Bio

“Vi gör en live-workshop med publiken; Klippning är propaganda - Två versioner av nuet. Filmpedagogerna live-redigerar och visar hur en hel grupp kan engageras när filmens budskap tar form.” // Filmpedagogerna Folkets Bio är en ideell förening som håller föreläsningar, fortbildningar och workshops i film och media. Deras främsta målgrupp är utbildningssektorn: allt ifrån förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, till universitet, studieförbund och bibliotek. Sedan 2010 arbetar de med medie- och informationskunnighet (MIK) och får sedan fler år tillbaka verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionen för att vara en resurs för verksamheter inom regionen. Linnea Fant och Julia Lagergren är två av de totalt fem filmpedagoger som jobbar i föreningen.

Ung Media - Alexandra Hjortswang

“Ungas röster som syns och får ta plats i medierna är en stark kraft som påverkar både ungas egna liv och hela samhället. Genom att sprida sina ord, bilder, idéer och drömmar stärker vi både de individuella rösterna och de som läser, ser och nås av uttrycken. Unga medieproducenter är en del i det som skapar vår framtida demokrati.” // Ung Media Sverige är ett ideellt riksförbund för unga som är intresserad av medieproduktion. Målet är att skapa bättre förutsättningar för alla unga som filmar, skriver, podcastar eller på andra sätt uttrycker sig – och alla typer av ungdomsmedier.

Kata Nylén och Fatima Khayari

”Vi ska prata om hur man går från Klimatångest till engagemang och filmskapande, om hur unga människor genom film kan få kunskap om krisen och samtidigt kanalisera sin oro till något konstruktivt.” Kata Nylén, psykolog, arbetar med de mänskliga, psykologiska och beteendemässiga aspekterna kring hur vi agerar i relation till miljön och klimatkrisen; varför vi gör som vi gör, eller kanske framförallt varför vi inte gör mer än vi gör. Men också om hur vi kan förändra oss, göra mer. Hon har en bakgrund som projektledare för preventiva insatser inom skola och socialt arbete. Fatima Khayari arbetar som projektledare på Svenska Filminstitutets Regioner, barn och unga.

Här kommer snart mer information om presentatörerna och organisationerna.

Pia-Marie Wehrling

Utredare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-01-28 11:40