Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Vår kunskap inom cirkusområdet bidrar till ett aktivt och inkluderande kulturliv. Tillsammans med andra stärker vi cirkusens roll i samhället.
Vi utvecklar förutsättningar för att skapa och uppleva samtida cirkus i hela Västra Götaland. Cirkuskonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling inspirerar och ger råd till exempel om hur du kan använda cirkus som verktyg i skolan eller att stärka dig som arrangerar cirkusevenemang.
Förvaltningen för kulturutveckling har en cirkuskonsulent sedan våren 2020. Men helt ny är konstformen inte för förvaltningen. Cirkus har tidigare ingått i dansområdet, där danskonsulenterna bland annat sett till att cirkuskonsten funnits representerad på utbudsdagar för barn och unga, och i Kulturkatalogen Väst. Med en specialiserad cirkuskonsulent kan förvaltningen bidra både till att konstformen lyfts ännu mer, och till att Västra Götalandsregionen är en attraktiv plats för cirkusartister att bo i, med en levande cirkuskultur där många arrangemang med cirkus och genreöverskridande verk presenteras.
Aktuella utlysningar Våra aktuella utlysningar för stöd, stipendier, residens med mera hittar du under fliken "Stöd och stipendier".
Är du artist, pedagog, arrangör eller annan aktör med intresse för cirkus? Genom kontaktnätet för cirkus kan du få riktade utskick om utlysningar, satsningar, kurser och turnéer samt möjlighet att bredda ditt eget kontaktnät och hitta nya ytor för samarbeten.
För att gå med i kontaktnätet, kontakta cirkuskonsulent Karin Skierus.
I december 2022 bjöd cirkuskonsulenten i Västra Götalandsregionen in till ett öppet dialogmöte kring ungdomsverksamhet inom cirkus. Mötet vände sig till de som är verksamma inom cirkusutbildning eller som på annat sätt arbetar med att skapa förutsättningar för unga och unga vuxna att träna och satsa på cirkus runt om i landet. Resultatet blev en ny nationell arbetsgrupp kring ungdomscirkus.
Var kommer cirkus ifrån? Vad kan cirkus vara? Och vart är cirkusen på väg? Cirkusresan är en serie med tre korta filmer där du bland annat får upptäcka cirkusens spännande historia. Filmerna kan användas som pedagogiskt material inför cirkusbesök i skolan, som tankeväckare och inspiration inför temadagar eller som en väg in i cirkusvärlden för den som är nyfiken på mer.
Startskottet var ett möte mellan ett folkmusikresidens och ett slöjdresidens i Dalsland 2021. Några av konstnärerna fortsatte arbetet i ett eget projekt. Deras scenkonstproduktion Kontraslöjd, hade premiär i februari 2023. Här möts cirkus, slöjd och musik i en familje- och skolföreställning.
Handboken är framtagen 2021 av Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, med stöd av Cirkusflätan och i samarbete med Cirkusflätans pedagogiska råd, Cirkus i Väst och Cirkus Cirkör.
Cirkusflätan är ett interregionalt treårigt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Stockholm som startade 2020. Under 2022 har samarbetet utökats till att även inkludera Region Skåne, Region Värmland, Region Jönköping och Region Västernorrland. Projektet har fått statliga medel från Kulturrådet för att skapa samverkan kring cirkusens utveckling i Sverige.
Kartläggningen genomfördes 2020 i samband med uppstarten av cirkuskonsulenttjänsten i Västra Götalandsregionen. Målet var att synliggöra behov och utmaningar men även de förutsättningar och framgångsfaktorer som finns inom cirkusfältet i Västra Götaland.
Kartläggningen är gjord av cirkuskonsulent Karin Skierus.
I Kulturkatalogen Väst finns ett brett utbud av professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Allt är riktat till barn och unga, allt är kvalitetssäkrat och allt omfattas av det regionala arrangörsstödet.
Vill du arbeta för att kultur ska nå och angå alla oavsett förutsättningar? Vi erbjuder stöd till kommuner, arrangörer, konstnärer och andra för ett kulturliv där alla har möjlighet att ta del av, och utöva, kultur. Du kan till exempel få coachning och stöd i hur du tänker runt tillgänglighet och jämställdhet. Kontakta oss!
Förvaltningen för kulturutveckling skickar ut nyhetsbrev inom flera olika områden. Här får du en överblick över alla nyhetsbreven och kan bocka för vilka du vill prenumerera på. Trevlig läsning!