Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Cirkusflätan – samarbete mellan regioner

Cirkusflätan logotyp

Cirkusflätan är ett interregionalt treårigt samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Stockholm som startade 2020. Under 2022 har samarbetet utökats till att även inkludera Region Skåne, Region Värmland, Region Jönköping och Region Västernorrland. Projektet har fått statliga medel från Kulturrådet för att skapa samverkan kring cirkusens utveckling i Sverige.

Cirkusflätan vill sprida professionell cirkus och arbeta för att utövarna får bättre villkor. Syftet är att skapa långsiktiga regionala strukturer och utveckla cirkusens infrastruktur i landet. 

Arbetet i Cirkusflätan är uppdelat i tre områden: 

  • arrangörer 
  • utövare 
  • pedagogik 

Ansvaret för de olika områdena delas upp mellan regionerna. Västra Götalandsregionen har ansvar för området cirkuspedagogik. 

Där har det bland annat gjorts en podcast med sex avsnitt på olika cirkuspedagogiska teman. Podcasten hittar du här... 
 
Det har skrivits en handledning till Kulturskolor, studieförbund och fria verksamheter och organisationer som vill starta upp någon form av cirkuspedagogisk verksamhet. Handledningen heter 1, 2, 3… Cirkus!
Här hittar du handledningen som PDF 
 
Det har även genomförts två omgångar av fortbildningar för cirkuspedagoger. En digitalt under våren 2021 samt en turnerande tvådagarskurs under hösten 2022. 

Det pedagogiska rådet 


Varje område inom Cirkusflätan har tillgång till ett expertråd med representanter från de medverkande regionerna. 
I Cirkusflätans pedagogiska råd ingår:
Elin Lütke – Cirkus Unik 
Johanna Abrahamsson – Cirkusexpressen 
Walter Bernhardsson – Norrköpings Ungdomscirkus 
Emma Lundqvist – fri pedagog, Linköping 
Oskar Löfkvist – Cirkus Cirkör 
Ulf Wahlström Rönnell – Calle Flygares skådespelarskola 


Senast uppdaterad: 2022-11-07 14:16