Kommunkoreograf – en långsiktig satsning på dans
Ett sätt att lyfta dansen i en kommun är att under ett år ha egna kommunkoreografer. Här kan du ta chansen att satsa långsiktigt på dansen!
Egna kommunkoreografer är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer utmaningen att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge.
Kommunkoreograferna ger kommunen danskonst som berör, gör skillnad, skapar möten, är mobil i sin form och som ger avtryck under lång tid efter projektet. Det handlar om mötet mellan de som bott länge eller är nya medborgare i staden – unga som äldre. Genom ett utåtriktat arbete i stor skala med danskonst, skapande och upplevelser får alla möjlighet att ta del av dansens kraft och uttryck.
Mötet mellan danskonstnärer och kommun öppnar upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas, både som kommun och danskonstnär.
Vårt arbete med kommunkoreografer i Västra Götalandsregionen ligger inom ramen för det nationella projektet KOKO kommunkoreograf. Från början var det ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet som drevs av Dans i Stockholms stad och län (DIS) 2016–2018. Västra Götaland anslöt sig 2018. 2020–2022 är Förvaltningen för Kulturutveckling nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf.
Projektet KOKO kommunkoreograf får finansiellt stöd av Kulturrådet. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling.
Vill du veta mer?
Läs mer om vårt arbete med kommunkoreografer här...
Här hittar du en metodhandbok från Dans i Stockholms stad och län, med samlade erfarenheter från projekt genomförda 2016–2018...
Temat för residenset är Marknära, där målet är att dansen ska vara nära och synlig för invånarna i Marks kommun. Kommunkoreograferna som kommer att arbeta i Mark september 2023–augusti 2024 är: Elin Hermansson, Felix Skalberg och Gustaf Jönsson.
Kommunkoreograf i Vänersborgs kommun är ett ettårigt dansresidens 2022–2023 för att sprida och förmedla dansupplevelser. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg. Här kan du läsa mer på Vänersborgs kommuns hemsida.
Tjörns kommun satsade på kommunkoreografer från hösten 2021 och ett år framåt. De danskonstnärer som arbetade i kommunen är Kompani Catapult, ett Göteborgsbaserat danskompani med fyra medlemmar. De har bland annat gett workshops i skolor och på äldreboenden, jobbat med dans för hälsa, och skapat Tjörndansen tillsammans med invånare. Du kan också se en kort film med glimtar från året.
Kommunkoreografprojekten har skapat ringar på vattnet i Västra Götalandsregionen, även utanför de ettåriga residensen. Våra utlysningar har lett till samtal och samarbeten med fler kommuner än de som fått egna koreografer under ett helt år. Under 2021, i spåren av pandemin, kom danssatsningen Dans på plats i två kommuner: Tranemo och Tanum – ett slags kommunkoreografprojekt i mindre skala.
I Härryda jobbade tre kommunkoreografer under 2020. De har arbetat kreativt och flexibelt kring situationen med corona och har bland annat skapat en dansande blombukett utanför fönstren på äldreboenden i kommunen.
Mölndals kommun hade egna kommunkoreografer under 2018, en satsning som gett många ringar på vattnet. När dansåret avslutades hade de träffat nästan
2 000 personer, både som deltagare och åskådare, vid mer än 80 tillfällen på offentliga platser runt om i Mölndal, Kållered och Lindome. Bland aktiviteterna ryms allt från workshops för barn och unga och familjeföreställningar på biblioteken, till pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker.
Senast uppdaterad: 2023-05-11 10:46