Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mer om vårt arbete med kommunkoreografer

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vårt arbete med kommunkoreografer. Hittar du inte svar på det du undrar över här, kontakta någon av kontaktpersonerna längst ner på sidan.

Varför arbetar Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen med projektet KOKO kommunkoreograf?

Målet med KOKO kommunkoreograf är att genom längre dansresidens skapa en modell för fler möten kring dans och danskonst i en kommun. Från början var det ett treårigt interregionalt projekt som drevs av Dans i Stockholms stad och län (DIS) 2016–2018. Västra Götalandsregionen anslöt sig 2018. Åren 2020–2022 är Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen nationell projektägare. KOKO kommunkoreograf får medel från Kulturrådet.

Beslutet att arbeta med KOKO kommunkoreograf är grundat i förvaltningens uppdrag att bidra till ett rikt kulturliv som når och angår invånarna i hela regionen. Läs mer om vårt uppdrag och hur förvaltningen styrs här...

Hur jobbar kommunkoreograferna?

I Västra Götaland har flera kommuner haft kommunkoreografer tidigare.

Under 2018 träffade Mölndals kommunkoreografer, danskompaniet Embla, nästan 2 000 personer som deltagare och åskådare, vid fler än 80 tillfällen, på offentliga platser. De genomförde bland annat workshops för barn och unga, familjeföreställningar på biblioteken och pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker. Dessutom jobbade kommunkoreograferna med grupper i olika åldrar, till exempel seniorer på stadens olika träffpunkter, barngrupper på kulturskolan och ett längre samarbete med en daglig verksamhet. Här kan du läsa mer om Mölndals satsning på kommunkoreografer...

Mitt i coronapandemin, under 2020, hade Härryda tre kommunkoreografer från kompaniet Big Wind. Mest uppmärksammad blev kanske deras dansande blombukett utanför kommunens senior- och äldreboenden, där publiken kunde titta ut genom sitt fönster och uppleva dans utan att behöva samlas i grupp. De genomförde också ett större dansprojekt som tog avstamp i berättelser om livet under pandemin, från människor de mött i olika åldrar från hela kommunen. Invånarna fick också delta i pop-up-lunch-discon, kommundans med rörelser från kommunens 13 orter och möjlighet att se öppna repetitioner och föreställningar på väntade och oväntade platser. 

Mellan september 2021 och augusti 2022, pågick ett kommunkoreografprojekt på Tjörn. Det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult fick uppdraget att låta invånarna möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang. Temat var "samhällsviktigt". Under hösten 2021 genomförde man bland annat dansattacker för att presentera sig på kommunhuset, på bibliotek och i skolor, de startade även ett communityprojekt med en ung dansgrupp och spelade in dansvideor för Dansa utan krav – ett projekt inom dans och hälsa. Läs mer om Tjörns satsning på kommunkoreografer här...

Från juni 2022 till maj 2023 pågår ett dansresidens i Vänersborg med kommunkoreograferna Mateja Kovacevic och Marvil Iglesias. Residensets tema är Step Forward och utgår från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg. Hittills har Mateja och Marvil bland annat hunnit hålla workshoppar där deltagarna fick testa på de olika dansformerna hiphop, locking, disco/funk, streetdance, vogue och house. De har också framfört en konstnärlig tolkning av BarroLévens pågående glaskonstutställning under fullmåne. Följ Vänersborgs satsning på kommunkoregraferna här och via projektets Instagramkonto.

2023 påbörjas ett även ett nytt kommunkoreografprojekt i Marks kommun.

Vad kostar det att ha kommunkoreografer?

Vårt kommande projekt 2023 i Marks kommun har en sammanlagd budget på 400 000 kronor. 370 000 kronor (på faktura) fördelas mellan de 2–4 danskonstnärer som efter en urvalsprocess erbjuds platser som kommunkoreografer.

30 000 kronor finns i buffert för inköp under projektets gång. Det kan till exempel handla om kommunikationsmaterial inför aktiviteter i kommunen eller utrustning som behövs för att praktiskt kunna nå en målgrupp eller en plats, tex dansmatta, rullstolsramp, mobila högtalare etcetera.

Vem betalar för kommunkoreograferna?

Projektet KOKO kommunkoreograf får finansiellt stöd av Kulturrådet. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år med kommunkoreografer tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Fördelningen ser ut så här:

  • Kulturrådet går in med 150 000 kronor
  • Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling går in med 150 000 kronor
  • Kommunen som har kommunkoreografer går in med 100 000 kronor.

Hur väljs kommunkoreograferna ut?

Inför ett projekt går vi först ut med en utlysning, där vi söker 2-4 dansare/koreografer. Alla som är professionella danskonstnärer verksamma i Västra Götaland kan ansöka. Ansökan ska bland annat innehålla CV, referenser, arbetsprover och konstnärlig vision/idé. Efter sista ansökningsdag samverkar kommunen och Förvaltningen för kulturutveckling i att göra ett första urval bland de sökande. Dessa kallas sedan till personliga intervjuer. Kommunen gör sedan det slutgiltiga valet av kommunkoreografer. 

Hur väljs kommunen ut? 

Det är kommunen som har ansökt hos Förvaltningen för kulturutveckling om att starta ett kommunkoreografprojekt inom ramen för KOKO kommunkoreograf. Under vår period som nationell projektägare har sju kommuner sökt. Urvalet har skett genom att en referensgrupp på förvaltningen har gjort en sammanlagd bedömning av var en ettårig insats kan göra störst skillnad. Ett par av de kommuner som fått avslag på ett ettårigt kommunkoreografprojekt har i stället fått stöd till att lyfta dansen i sin kommun under kortare projektperioder.

Hur kan jag ta del av resultatet av kommunkoreografernas arbete?

Du kommer att kunna följa kommunkoreografernas arbete i Mark 2023, via kommunens hemsida.

Tina Andersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-03-27 09:29