Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Filmkunnighetsdagen 1 februari 2023

Filmkunnighetsdagen är tillbaka på Filmstaden Bergakungen! Vi har längtat efter att träffa er som på olika sätt jobbar med unga och film- och mediepedagogik. Vi tar tillfället i akt att bjuda er till Göteborg för att diskutera, lyssna och ta del av ett utbud som knyter an till filmkunnighetsfrågor.

Årets tema är ”Publiker”. Vi vill lyfta fram tittar- och deltagarperspektiv kring film, rörliga bilder och sociala medier eftersom vi tror att bilden av dagens publiker är mer nyanserad och mångfacetterad än vad vi tror oss veta.

Hur tolkar, omtolkar, jobbar, pratar, iscensätter dagens mottagare det innehåll de möter på biografer, via streamingtjänster, i sociala medier, i skolor, på arbetsplatser? Under dagen kommer vi erbjuda en mängd spännande presentationer, samtal och tankar som kretsar kring publiker.

På filmkunnighetsdagen får du kunskap och verktyg som tar dig vidare oavsett om du jobbar i skolan eller om du möter unga inom fritid, vård & omsorg, bibliotek eller kultur. Vi erbjuder ett forum för att lyfta filmens unika möjlighet att skapa engagemang och samtal.

När: 1 februari 2023.
Var: Filmstaden Bergakungen, Göteborg
Pris: 500 kronor per person. Grupper som anmäler sig (10 stycken eller fler) betalar 300 kronor per person. Gruppanmälan måste ske innan den 31 december 2022.

Anmäl dig här.

För gruppanmälan – maila Ylva Ehrenborg Harström, ylva.ehrenborg.harstrom@vgregion.se och informera om att du vill göra en gruppanmälan tillsammans med fullständig fakturaadress inkl. Best.ID/referens.

Därefter ska samtliga gruppdeltagare själva göra sin anmälan via vårt formulär. För att det ska räknas som en gruppanmälan måste minst 10 personer från din arbetsplats vara anmälda senast den 31 december.

Anna-Karin Johansson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Sanjin Pejkovic

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

PROGRAMPUNKTER

Nahid Persson: Med kameran som vapen 

I den högaktuella dokumentären Hör min röst – slöjans revolution tar Nahid Persson avstamp i bilder som sprids i sociala medier. Bilderna och filmerna sprids med livet som insats och kameran blir ett vapen för de som protesterar och på olika sätt lyckas ta sig förbi regimens blockering av internet och sociala medier.  
“Kameran är mitt vapen” har Persson konstaterat och med en nära och personlig berättarstil tar hon med publiken rakt in i det iranska folkets livsvillkor och kamp. I ett samtal med Nahid Persson pratar vi om situationen i Iran just nu men också om hennes arbetsmetoder som dokumentärfilmare. Hur arbetar man genom att ständigt agera en röst för de som försöker göra sig hörda?  

Biografi: Den prisbelönta dokumentärfilmsregissören Nahid Persson flydde från Iran till Sverige under revolutionen 1979 och under sina trettio år som verksam filmskapare har hon ofta återvänt till födelselandet för att synliggöra situationen för främst iranska kvinnor. Hennes mest uppmärksammade filmer inkluderar Prostitution bakom slöjan, Fyra fruar och en man och Drottningen och jag. 

Vidar Olsson: animationsworkshop  

Passa på att delta i en kreativ workshop som pågår hela dagen. Vidar Olsson är filmpedagog som arbetar främst med animation och Lego. Under hans ledning bygger vi utan gränser och tar med oss enkla metoder för filmskapande med materialet de allra flesta barn och vuxna är välbekanta med. Interaktivt, lättillgängligt och kul! 

Biografi: Vidar Olsson är självutnämnd Legonörd som tillsammans med lagkamraten Felix Ternman kammade hem vinsten i det populära underhållningsprogrammet Lego Masters Sverige 2021. Inför en stadigt växande publik på den egna Youtube-kanalen visar han på leken och kreativiteten i Legobyggandet och skapar stopmotion-filmer fulla av action. Där delar Olsson generöst med sig av tips och skapandeprocesser och kan idag leva sin barndomsdröm fullt ut. 

Björn Rönnerstrand: Politiskt språk och publiker: hundvisslor på sociala medier och dess politiska effekter 

Denna presentation handlar om politiska hundvisslor som språkligt och politiskt fenomen och de opinionsmässiga och politiska effekterna av hundvisslor på sociala medier.  

Samtidigt som politisk instabilitet och affektiv polarisering ökar, ökar också intresset för att påverka opinionen, bland annat genom manipulativa budskap i sociala medier. Ibland vill avsändare av politiska budskap rikta sig mot bredare grupper där flera olika ”publiker” finns representerade. Då används ofta så kallade hundvisslor. Det är uttryck som kommunicerar ett – ofta kontroversiellt – budskap till en delgrupp, medan samma uttryck av resten av mottagarna tolkas neutralt.  

Biografi: Björn Rönnerstrand är statsvetare och verksam som forskare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Han är del i ett forskningsprojekt som samlar forskare inom statsvetenskap, lingvistik och datalingvistik för att undersöka politiskt språk på sociala medier. 

Kaly Halkawt: Åskådare, publik eller fans?  

Inom filmvetenskaplig forskning har olika begrepp använts för att undersöka vad som sker när vi tittar på film. Hur aktiveras kroppen i tittandet? Hur är det att dela en filmupplevelse med andra? Vad händer efter att filmen har tagit slut? Doktoranden Kaly Halkawt har gjort 25 djupintervjuer med ungdomar mellan 15 - 24 år. I denna programpunkt kommer hon visa utdrag från intervjuerna och resonera kring hur unga personer beskriver sina filmupplevelser och hur det förhåller sig till teoretiska idéer om åskådarskap 

Biografi: Kaly Halkawt är doktorand i Barn och ungdomsvetenskap vid Stockholm Universitet. I hennes avhandlingsprojekt intervjuar hon ungdomar om deras film och tv-tittande. Hon har tidigare arbetat på svenska filminstitutet på enheten barn och unga. Hon debuterade 2021 som skönlitterär författare med barnboken Astera och basketskorna. 

Moa Eriksson Krutrök: Dokumentära bilder av kriget i Ukraina 

Under kriget i Ukraina har sociala medier blivit en viktig kanal för ukrainare att sprida information från deras verklighet i samband med invasionen. Men det har tett sig annorlunda från vad vi har varit vana vid. På TikTok har användarna spridit bilder från sin vardag utifrån sin egen point of view (POV) inifrån bunkrar, när de gått och handlat i tomma butiker, eller när de vaknat upp till pågående flyglarm. Även sociotekniska funktioner såsom TikTok-memes har ofta använts som ramverk för denna nya form av medborgarjournalistik på nätet. Moa Eriksson Krutrök kommer att diskutera nya sociala mediers roll för dokumentärt berättande i kristider och de risker som kan uppstå när informationsspridning sker på sociala medier, däribland spridningen av desinformativt material.   

Biografi: Moa Eriksson Krutrök är filosofie doktor i sociologi och universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Hon studerar rollen av sociala medier för kriskommunikation vid bland annat terrordåd, samt rollen av nyare sociala medier i samband med samhälleliga och personliga kriser. I sin pågående forskning studerar hon hur just Ukrainakriget visualiseras på plattformen TikTok, och särskilt hur nya sociotekniska formspråk, däribland memes, inkorporeras som ett ramverk för kriskommunikation och medborgarjournalistik i nya medielandskap. 

SFI: Att möta den unga publiken  

Hur pratar man med barn i de yngre skolåren om frågor som kan tyckas både enkla och komplexa? Genom att använda film och rörlig bild förstås.  

Filmpedagogen, manusförfattaren och producenten Sara Sjöö diskuterar i ett samtal med Pelle Ullholm och Kalle Röcklinger från RFSU hur man kan möta den unga publiken och genom film och rörlig bild diskutera brännande frågor. Samtalet leds av Filminstitutets Fatima Khayari och Anna Håkansson. 

Sara Sjöö är filmpedagogen som har producerat den hyllade filmen Tusen gånger starkare. Hon har också nyligen skrivit manus till och producerat succéfilmen Lill-Zlatan och morbror raring. 

Pelle Ullholm och Kalle Röcklinger arbetar sedan många år tillbaka som sexualupplysare på RFSU och har genom åren mött tusentals barn och deras frågeställningar. 

Senast uppdaterad: 2022-11-24 09:53