Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Filmresidens

Ett residens erbjuder dig som filmskapare att arbeta fördjupat på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket.

Den 10–19 mars 2023 gick startskottet för det konstartsövergripande residenset Musik <3 film i Bengtfors, på Biograf Odéon. Målet med residenset var att låta en utvald filmskapare samarbeta med en musiker kring ett film- och audiovisuellt projekt.

De utvalda residenterna var Edwin Safari och Mira Aasma.

Edwin och Mira ingår i Sissifications, en transdisciplinär musik-, scenkonst- och filmduo där de går under artistnamnen Jafar the Super Star och Aasma. Under två år har duon producerat ett radiofoniskt album som blandar dance-rap med queera uttryck och drag.

Under residenset Film <3 musik i Bengtsfors utforskade de landskap, industriella miljöer och scener med hjälp av kamera och mikrofon. De skrev manus till en queer narrativ musikfilm som berörde frågor om sexualitet, femininitet och naturlighet.

– Vi tycker att platsen för residenset är intressant eftersom den kontrasterar den industriella och urbana känslan och tematiken som återfinns i musiken. Vi vill genom platsspecificitet utforska divergens mellan musik och video. En hypersexualiserad urban ljudbild i kontrast till panoramiska vyer och mikroskopiskt biologisk mångfald. Fältinspelningar och soundscapes i Bengtsfors mot teknopunkig backdrop.

Utlysningen till residenset gjordes under hösten 2022 med följande kriterier:

 1. Residens tilldelas endast filmskapare och musiker och ges till fysisk person, enbart privatpersoner kan söka.  
 2. Huvudsökande (filmskapare) skall vara bosatt i Västra Götaland. Medsökande (musiker) skall vara bosatt och verksam i Sverige.
 3. Residenset kan endast sökas av personer över 18 år, som tidigare visat prov på filmisk hantverksskicklighet genom t ex kortfilm som visats på festival eller haft distribution, respektive professionellt verksamma musiker.  
 4. Residenset kan sökas för manusbaserad film, dokumentär, animation eller för audiovisuellt konstprojekt.  
 5. Residenset kan inte sökas av filmskapare inskriven på grundläggande filmutbildning. 

Bedömningen och urval 

Vid bedömning har vi tittat på projektidén (treatment och konceptbeskrivning) och sökandens gemensamma tankar kring hur de vill utnyttja residenstiden. I urvalsarbetet har gjorts en sammanvägd bedömning av alla inkomna ansökningar. I urvalsgruppen ingår sakkunniga från konstfältet och representanter från Förvaltningen för kulturutveckling. 

Urvalsgrundande för projektidén: 

 • Projektets originalitet 
 • Samarbetet mellan sökande och medsökande 
 • Projektets angelägenhet för publiken och dess potential att nå ut 
 • Samarbeten med andra kreatörer som är viktiga för utvecklingen 
 • Förutsättningar för genomförande av idén 
 • Möjligheter till lokal förankring av projektet 

Erfarenhet – Vi stöttar professionellt verksamma utövare som har kommit en bit på väg men som genom ett residens kan utvecklas och där vi ser potential till konstnärlig utveckling. Eftersom vi gärna ser en bredd bland utövare är vi positiva till uttryck och erfarenheter som ännu inte funnit sin potentiella publik.

Jämställdhet – Att verka för ett jämställt film och musikliv med stor mångfald och bredd är ett övergripande mål för förvaltningens residens. 

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maja Kekonius

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-04-12 12:58