Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

AIR Litteratur

AIR Litteratur Västra Götaland ger författare och översättare från hela världen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residensvistelser på flera platser i Västra Götaland. Residensen fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning.

Författarframträdande AIR Litteratur

Möt våra residensförfattare runt om i Västra Götaland under november månad.

Kalender

Litteraturstaden Göteborg

Västra Götalandsregionen är en av huvudparterna till Litteraturstaden Göteborg och deltar aktivt i arbetet bland annat genom residensprogrammet AIR Litteratur.

Läs mer

Författare AIR Litteratur 2023

Under hösten 2023 arbetar 14 författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland. Du hittar dom här nedan.
On each presentation page there is also information about the recipient in English. 

Läs mer om AIR

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i Västra Götalandsregionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och bibliotekets eller den fria kulturaktörens önskemål.

Det litterära residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland etablerades hösten 2015 och har tagit emot både svenska och utländska författare och översättare. Sedan årsskiftet 2019/2020 samordnar Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen arbetet med de litterära författar- och översättarresidensen.

Förvaltningen för kulturutveckling arbetar i enlighet med Kulturstrategi för Västra Götaland, den regionala kulturplanen 2020–2023 och den regionala biblioteksplanen 2020–2023. Litteraturen som konst- och kulturområde gynnas av att litterära utövare kan utvecklas och verka i samspel med sina läsare på olika kulturella scener och mötesplatser. Residensvistelserna bidrar till vidgat deltagande, internationalisering, att platsens identitet stärks och ett ökat antal angelägna forum för det offentliga samtalet.

Syftet med residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland är att stödja litteraturen som konstform, litterära utövare och litterärt arbete med dialog och utbyte.

Här hittar du stipendiaterna inom AIR Litteratur vistelsestipendium och AIR Litteratur bibliotek 2022.

Här hittar du de kulturaktörer som var värdar inom AIR Litteratur plats och kultur, och de författare som fått vistelsestipendier 2021/2022.

 


Senast uppdaterad: 2023-11-17 14:38