Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

AIR Litteratur

AIR Litteratur Västra Götaland ger författare och översättare från hela världen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residensvistelser på flera platser i Västra Götaland. Residensen fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning.

AIR Litteratur – vistelsestipendiater och värdar 2022

Inom AIR Litteratur Västra Götaland kommer fem bibliotek i regionen att vara värdar för författare under en månads residensvistelse, under 2022. Under september till november får bibliotek i Kungälv, Skara, Tanum och Världslitteraturhuset och Stadsbiblioteket i Göteborg besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.

AIR Litteratur har även residensvistelser i samarbete med Jonseredsstiftelsen, på Villa Martinson i Jonsered. Fem författare kommer att bo och arbeta där under oktober. Som ett led i Västra Götalandsregionens samarbete med Göteborg Unesco City of Literature välkomnar vi under 2022 särskilt stipendiater från andra Unesco Litteraturstäder. Här hittar du stipendiaterna, värdplatserna och perioderna för vistelsen.

Läs mer

Möt AIR-stipendiaterna 

Under oktober och november arrangeras författarsamtal och workshops med stipendiaterna. Håll utkik i vår kalender.

24/10 Förlagsmåndag med Sonali Misra, Göteborgs Litteraturhus

25/10 Expressions: the Creative Writing Workshop med Sonali Misra, Världslitteraturhuset

25/10 Författarbesök med Nuril Basri, KKV Bohuslän

25/10 Författarbesök med Ulf Lindström, Partille bibliotek

2/11 Litteratur i dialog – författarbesök med Claudia Klingenschmid, Kungälvs bibliotek

9/11 Att flyta från minnen till berättelser – workshop med Claudia Klingenschmid, Kungälvs bibliotek

18/11 Om Rebecca Gilman och den amerikanska politiska teatern,
Göteborgs Dramatiska Teater

Kalender

AIR Litteratur plats och kultur – vistelsestipendiater och värdar 2022

Följande kulturaktörer kommer att vara värdar för följande gästande författare inom ramen för residensprogram AIR Litteratur plats och kultur 2022.

Läs mer här

 

Om AIR Litteratur Västra Götaland

Det litterära residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland etablerades hösten 2015 och har tagit emot både svenska och utländska författare och översättare. Sedan årsskiftet 2019/2020 samordnar Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen arbetet med de litterära författar- och översättarresidensen.

Förvaltningen för kulturutveckling arbetar i enlighet med Kulturstrategi för Västra Götaland, den regionala kulturplanen 2020–2023 och den regionala biblioteksplanen 2020–2023. Litteraturen som konst- och kulturområde gynnas av att litterära utövare kan utvecklas och verka i samspel med sina läsare på olika kulturella scener och mötesplatser. Residensvistelserna bidrar till vidgat deltagande, internationalisering, att platsens identitet stärks och ett ökat antal angelägna forum för det offentliga samtalet.

Syftet med residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland är att stödja litteraturen som konstform, litterära utövare och litterärt arbete med dialog och utbyte.

Under 2022 har AIR Litteratur Västra Götaland tre olika inriktningar på residensprogrammen:

  • AIR Litteratur vistelsestipendium – residens på Villa Martinson i Jonsered 
  • AIR Litteratur bibliotek – residensprogram i samarbete med bibliotek i Västra Götaland
  • AIR Litteratur plats och kultur – residensprogram i samarbete med fria kulturaktörer i Västra Götaland

Här hittar du stipendiaterna inom AIR Litteratur vistelsestipendium och AIR Litteratur bibliotek 2022.

Här hittar du de kulturaktörer som kommer att vara värdar inom AIR Litteratur plats och kultur, och de författare som fått vistelsestipendier 2021/2022

 

 

Johanna Lindström

Koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-03 15:38