Sommarboken

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld sommarlovsläsning! Med Sommarboken ska barnens läsning vara kravlös. Allt är tillåtet att läsa - hur mycket eller hur litet man vill. Sommarboken riktar sig till barn mellan 8 och 12 år.
Årets tema
Bland hjältar och väsen blir 2023 års tema. Ett tema som tagits fram i samverkan med Bubblan, en bokklubb med barn som träffas varje tisdag på Borås stadsbibliotek.
Temat hoppas vi ska vara brett, fantasieggande och lätt att tolka på många olika sätt. Det finns superhjältar, antihjältar samt hjältar med koppling till mytologi i allt från serier till data-spel. Ja vem är egentligen en hjälte och varför?
Väsen kan också sätta fart på fantasin. Allt från nordisk folktro med älvor och vättar till dagens uppsjö av besjälade varelser som enhörningar och zombies. Sägner och myter kan berätta mer och visa på hur väsen ofta är kopplade till den lokala kulturen, historien, religionen samt folkliga traditioner över hela världen.
Illustratör för årets tema är Ellinor Richey.
Så gick det förra gången
Här kan du läsa en sammanfattning från förra årets utvärdering på temat I skuggan av...
Fokus på källkritik
Från ett troll till ett annat, men nu gäller det nättroll. Sommaren 2023 kommer källkritik att vara det område där vi lägger extra engagemang. Vi behöver alla, barn som vuxna, vara kritiska och tänka på vad är sant och vad är falskt i olika medier? Hur får man fram svaren på ett lustfyllt sätt? Det kommer vi att hjälpa till med. Både tema och fokusområde kommer vi att berätta mer om vid våra utbildningsträffar i vår.
Sommarbokens podd
Missa inte sommarbokens poddavsnitt där bibliotek intervjuas om hur de brukar arrangera Sommarboken, allt beror på var biblioteket ligger.
Lyssna här >
Om
Utöver det material som kan beställas får ni även möjlighet att gå på konferenser med fördjupade metodtips och tillgång till metodhandledning, material och litteraturtips via sommarboken.se och mejlutskick.
Sommarboken har olika teman och lyfter olika metoder varje år. Temat syns i materialet och kopplat till temat tar vi fram litteraturlistor med tips kring relaterade ämnen.
Sommarbokenkampanjen pågår årligen mellan den 13 juni och 30 augusti och materialbeställning kan göras fram till mitten av mars.
Här finns en lista på deltagande bibliotek.
Metodhandledning
Har du beställt material kommer vi att skicka dig uppdateringar om materialet och metodtips via mejl. Du har också tillgång till massvis av metodhandledning, litteraturtips och inspiration på sommarboken.se
Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer. Ett bra sätt att sprida Sommarboken lokalt är genom att göra egna pressutskick. Här hittar du en PDF med trix och konkreta tips på hur man kan gå tillväga.
Villkor
För att få vara med i kampanjen och använda Sommarboken-material ska biblioteket se till:
- Att barnens läsning är kravlös och utan motprestation från bibliotekets sida. Allt är tillåtet att läsa – hur mycket eller hur litet man vill.
- Att ge barn möjlighet att prata och samtala om sin läsning med varandra.
- Att använda metoder som boksamtal eller liknande för att utveckla det litterära samtalet.
Biblioteken som deltar förbinder sig att arrangera minst 3 träffar under sommaren. Det litterära samtalet ska vara i centrum vilket innebär att barnen på olika sätt ska få möjlighet att prata om sin läsning med varandra och en bibliotekarie.
Sommarboken.se
På Sommarboken.se hittar både du som bibliotekarie och barnen som deltar i Sommarboken all information ni behöver.
Material, handböcker och tips
Det är också där du som bibliotekarie kan ladda ner årets logotyp, affischer, pysselhäfte och metodbok. Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer.
Sommarboken funkar för alla
Här är en handbok som stöd till hur ni kan göra Sommarboksträffarna mer tillgängliga och på så sätt kunna nå och få fler barn att delta och kunna ta del av ert läsfrämjande. I handboken har vi samlat inspiration, tankar och konkreta tips som ni lätt kan använda på era bibliotek. Handboken är skriven av Hanna Jedvik. Ladda ner handboken (pdf 2 MB)