Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarboken

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld sommarlovsläsning! Med Sommarboken ska barnens läsning vara kravlös. Allt är tillåtet att läsa - hur mycket eller hur litet man vill. Sommarboken riktar sig till barn mellan 8 och 12 år.

Beställ material

Beställningsformuläret för årets material är stängd.

I skuggan av...

...är 2022 års tema. Ett tema som tagits fram i samverkan med en bokklubb från Skara och två bokklubbar från Hammarby, Västerås. Även i år blev det ett mångbottnat tema, som kan inrymma allt från läskigheter/rysligheter/skräck till att konkret sitta ute i skuggan av ett träd eller något annat. Vi tänkte dessutom att det kan innebära en känslomässig dimension som att växa upp i skuggan av någon som till exempel en storebror. Det finns säkert fler aspekter som kan läsas in i uttrycket I skuggan av…

Årets ambassadör är författaren Petrus Dahlin.

Så gick det förra gången

Här kan du läsa en sammanfattning från förra årets utvärdering på temat Ut i det vilda.

Metod

2022 blir det fokus på att Läsa på fler sätt. Som alltid hämtas dessa fokusområden från era enkätsvar. Där är det tydligt att det är främst den tryckta fysiska boken som visas vid träffarna vilket exkluderar de barn som läser på andra sätt. Vi behöver lyfta och visa fram hur man kan läsa på många sätt. Både tema och fokusområde kommer vi att berätta mer om vid våra utbildningsträffar i vår.

Sommarbokens podd

Missa inte sommarbokens poddavsnitt där bibliotek intervjuas om hur de brukar arrangera Sommarboken, allt beror på var biblioteket ligger.
Lyssna här >

Om

Sommarbokenmaterial består av bokpåsar, festivalarmband, bokmärken och en folder med fakta och pyssel samt skyltmaterial. Utöver det får ni möjlighet att gå på konferenser med fördjupade metodtips och tillgång till metodhandledning, material och litteraturtips via sommarboken.se och mejlutskick.

Sommarboken har olika teman och lyfter olika metoder varje år. Temat syns i materialet och kopplat till temat tar vi fram litteraturlistor med tips kring relaterade ämnen. 

Sommarbokenkampanjen pågår årligen mellan den 13 juni och 30 augusti och materialbeställning kan göras fram till mitten av mars. 

Här finns en lista på deltagande bibliotek.

Metodhandledning

Har du beställt material kommer vi att skicka dig uppdateringar om materialet och metodtips via mejl. Du har också tillgång till massvis av metodhandledning, litteraturtips och inspiration på sommarboken.se 
Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer. Ett bra sätt att sprida Sommarboken lokalt är genom att göra egna pressutskick. Här hittar du en PDF med trix och konkreta tips på hur man kan gå tillväga.

Villkor

För att få vara med i kampanjen och använda Sommarboken-material ska biblioteket se till:

  • Att barnens läsning är kravlös och utan motprestation från bibliotekets sida. Allt är tillåtet att läsa – hur mycket eller hur litet man vill.
  • Att ge barn möjlighet att prata och samtala om sin läsning med varandra.
  • Att använda metoder som boksamtal eller liknande för att utveckla det litterära samtalet.

Biblioteken som deltar förbinder sig att arrangera minst 3 träffar under sommaren. Det litterära samtalet ska vara i centrum vilket innebär att barnen på olika sätt ska få möjlighet att prata om sin läsning med varandra och en bibliotekarie.

Sommarboken.se

På Sommarboken.se hittar både du som bibliotekarie och barnen som deltar i Sommarboken all information ni behöver.

Material, handböcker och tips
Det är också där du som bibliotekarie kan ladda ner årets logotyp, affischer, pysselhäfte och metodbok. Där finns metodhandboken Lust till läsning, som är framtagen specifikt för Sommarboken och där kan du få tips på hur du jobbar med läs- och skrivövningar, hur man motiverar en barngrupp och liknande, allt för att hjälpa dig att lägga upp dina lokala Sommarbokenträffar. Vi har också tagit fram en guide för hur du kan marknadsföra Sommarboken på din ort, med enkla tips och idéer.

Sommarboken funkar för alla
Här är en handbok som stöd till hur ni kan göra Sommarboksträffarna mer tillgängliga och på så sätt kunna nå och få fler barn att delta och kunna ta del av ert läsfrämjande. I handboken har vi samlat inspiration, tankar och konkreta tips som ni lätt kan använda på era bibliotek. Handboken är skriven av Hanna Jedvik. Ladda ner handboken (pdf 2 MB)

Sommarboken, surfplattor och smartphones är namnet på den idéhandbok som Tobias Gard sammanställt och skrivit. Handboken innehåller tio inspirerande läs- och skrivfrämjande metoder som kan genomföras helt digitalt, vilket kan vara bra i dessa tider. Men övningarna går även att göra IRL, för vi hoppas och tror att det kommer dagar när denna pandemi är över.

Katarina Larson

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Projektledare och koordinator för Sommarboken
Senast uppdaterad: 2022-06-08 11:00