Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarboken 2020

Sommaren 2020 deltog 194 bibliotek landet runt i Sommarboken och tusentals barn fick ett sommarlov fyllt av böcker, magiska världar och spännande äventyr. Coronapandemin födde en uppsjö av kreativa lösningar för Sommarboken, tack vare fantastiskt påhittiga bibliotekarier runt om i landet. Resultatet blev hemkörning av Sommarbokenpaket till barn i riskgrupp, Sommarbokenträffar via YouTube och läsäventyr ute i det gröna.

Många valde i år att hålla sina sommarboksträffar utomhus. På Västerviks bibliotek fångade man upp årets metod skrivande genom att arrangera ”Att skriva i sanden på stranden” och i Nacka fick barnen ta del av en ambulerande Sommarboken där bibliotekarierna dök upp med sin lådcykel. På Eksjö och Mariannelunds bibliotek invigdes Sommarboken med en promenadteater i solen och till Enköpings kommunbibliotek kom årets ambassadör Ylva Hällen och inspirerade barnen under en träff i gröngräset.

Digitalt och distans

Sommarboken blev mer digital i år och många bibliotek hittade finurliga lösningar för att engagera barnen på distans. Åseles, Tanums och Tibros bibliotek var några av många som skapade egna YouTube-videos med inspiration och uppdrag till Sommarbokenbarnen. På Sollefteå bibliotek agerade bibliotekarierna skådisar och skapade en egen videoföljetång där de tog med barnen på äventyr på andra sidan en portal i biblioteket.

Genom portalen – fantasieggande och uppskattat tema

Årets tema Genom portalen blev uppskattat och fantasieggande bilder och berättelser har strömmat in från barn som hittat magiska portaler i allt från lekplatser till nyckelhål. Temat togs fram efter samtal med fokusgrupper med barn hösten 2019. Deras nyfikenhet på mystiska och läskiga saker, andra världar och fantasy ledde till portaltemat. Temat möjliggjorde en kavalkad av spännande boktips och känner du ett barn som gillar fantasy kan du fortfarande hitta alla boktips på temat på Barnens bibliotek

Genom portalen på Barnens biblioteks webbplats  

Ylva Hällén årets ambassadör

Den fantasyälskande programledaren och författaren Ylva Hällen var årets ambassadör. Skaparen av SVT:s Supersagan och böckerna om det mystiska landet Ylvania ville vara med och locka äventyrslystna barn till biblioteken på sommaren. Som ambassadör skapade Ylva videohälsningar till barnen med lästips, pyssel och spännande uppdrag.

Sammanställning av enkätsvar Sommarboken 2020

Corona påverkade tydligt bibliotekens verksamheter under sommaren 2020. Med hjälp av olika strategier har ändå Sommarboksträffar genomförts. För de bibliotek som inte har haft träffar har ändå kunnat lösa sitt arbete med att inspirera till läsning. Har man inte kunnat vara inne på grund av smittorisken har träffarna flyttats utomhus. Gemensamt för alla bibliotek har varit att få till någon form av aktiviteter med läsning i fokus, för barnens skull.

På sommarboken.se hittar du rapporten


Senast uppdaterad: 2022-09-15 11:49