Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Residens för jazz- och improvisationsmusiker i Vänersborg 2022

Årets residens för jazz- och improvisationsmusiker i Vänersborg har tilldelats trummisen och kompositören Johan Björklund, som tillsammans med pianisten Joona Toivanen och Tomas Markusson på kontrabas kommer att arbeta fördjupat och koncentrerat inför en skivinspelning senare i år. Residenset sker i Vänersborg 7–16 juni 2022.

Det är en helt ny triokonstellation som antagits till årets residens för jazz- och improvisationsmusiker. Huvudsökande är trummisen och kompositören Johan Björklund, bördig från Hedekas, numera med bas i Göteborg. Han är verksam i en rad ensembler och grupper, och har genom sin karriär utforskat en bred palett av uttryck, ständigt med ett engagerat och utforskande arbetssätt.

I den nya trion testar Johan Björklund nya domäner tillsammans med pianisten Joona Toivanen och Tomas Markusson på kontrabas. Under residensperioden kommer musikerna att fördjupa sitt samarbete och det gemensamma konstnärliga uttrycket. De kommer också att jobba med nytt material, inför en skivinspelning på italienska skivbolaget CAM JAZZ senare under året.

Om residenset

Residenset sker 7–16 juni i Vänersborg och ger möjlighet till inspiration, fördjupning och konstnärligt undersökande arbete. De antagna musikerna får boende, replokal och ett arvode på 8 500 kronor per person. Residenset hålls på Vänersborgs museum där de antagna musikerna får tillgång till arbetslokal och lättare studioutrustning för dokumentation.

Residensperioden avslutas med en konsert på Vänersborgs museum. Professionellt verksamma musiker inom jazz och improvisation i Västra Götaland har haft möjlighet att söka residenset, både enskilda och grupper på upp till fyra personer. Urvalet har skett genom en referensgrupp bestående av projektledare från Förvaltningen för kulturutveckling, Musikcentrum Väst och Vänersborg Jazz Academy.

Residenset genomförs av Förvaltningen för Kulturutveckling i samarbete med Vänersborgs kommun/Vänersborg Jazz Academy, Vänersborgs Museum samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.

Kontakt

Chinaski Nymark
producent jazz, nutida konstmusik och arrangörskap
Förvaltningen för kulturutveckling
chinaski.nymark@vgregion.se
0722-43 38 93

Anna Lundqvist
verksamhetsledare
Vänersborg Jazz Academy
anna.lundkvist@vanersborg.se
0701-64 94 44


Senast uppdaterad: 2022-11-24 13:49