Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Residens för populärmusik på Kosteröarna 2022

Fotograf: Elvira Glänte

Förvaltningen för kulturutveckling gav frilansande musiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens på Kosteröarna våren 2022. Residenset fokuserade på konstnärligt undersökande arbete i samarbete med en producent och innebar en möjlighet till inspiration och fördjupning. Residensmusiker var bandet Kippo.

Bandet består av Gustav Alte, Linnea Svedmyr, Erik Lundin och Tove Paulin. Med små medel skapar de ett sårbart och storslaget sound. Nordiskt vemod rinner genom drömska synthmelodier och mynnar ut i den amerikanska indierockens uppriktighet. Texterna målar upp en bild av ensliga landsvägar, bensinmackar, inplastade blombuketter och telefonsamtal som borde avslutats för länge sedan.

Under en vecka i juni arbetade Kippo på Koster. Musikerna fick ett residensarvode på 6 000 kronor (exkl. moms) per person. Före residenset har de också haft möjlighet att träffa en coachande producent i syfte att utveckla sitt sound.

Under residensperioden fick musikerna tillgång till boende, repetitionslokal med enklare PA-teknik i åtta dagar varav fyra dagar innebär tillgång till inspelningsstudio, studiotekniker och den producent som gruppen arbetat tillsammans med före residenset.

Mer om residenset

Förvaltningen för kulturutveckling vill undersöka hur musikkulturen kan ges plats för att skapa ett levande samhälle året runt på Kosteröarna. Genom att bygga upp en konstnärlig plattform i nära samverkan med boende, lokala arrangörer och musiker, siktar vi på mer kultur även under lågsäsong.

  • Residenskonstnärerna får tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
  • Vi låter publiken delta i den konstnärliga processen under ett publikt möte och fördjupar relationen till lokalsamhället.
  • Det publika mötet engagerar fler arrangörer i ett tidigt skede, för att kunna ta emot ett work in progress eller färdigt verk längre fram.

Alla som är verksamma musiker inom området populärmusik med dess underliggande genrer i Västra Götaland har kunnat söka. Vi har prioriterat grupper inom uttryck som electro och indie med relaterade sub-genrer. Huvudsökande som är bosatt i Västra Götaland har kunnat bjuda med upp till tre andra musiker i sin ansökan. De medsökande behöver inte vara boende eller verksamma i Västra Götaland.

Helén Smitterberg

Producent Musiknoder
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-24 13:48