Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arkitekturvandringar

När designpedagogen Dawn Hang Yue Wong och arkitekturpedagogen Vici Hofbauer fick i uppdrag att utveckla en ny metod för arkitekturvandringar för stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg, var det för att göra barn delaktiga i att upptäcka, undersöka och reflektera över de offentliga rummen i sin närmiljö.  

För att utveckla metoden genomfördes vandringar på två olika platser i stadsdelen och med olika åldersgrupper. Material togs fram i form av övningar och verktyg anpassade till olika teman för vad man ville undersöka under vandringarna: avstånd, tillgänglighet, material, funktion, historia, stadsplanering…

Resultatet utvärderades tillsammans med de deltagande barnen och pedagogerna samt kultursamordnaren i stadsdelen. Materialet förfinades för att bättre passa de olika åldersgrupperna och för arkitekturvandringar i andra områden.  

Nu finns metoden för arkitekturvandringar tillgänglig på en egen hemsida så att lärare och pedagoger kan inspireras av materialet och använda det till egna vandringar. Genom hemsidan kan man komma i kontakt med Dawn och Vici för att ställa frågor eller ge feedback. Hemsidan kan efterhand fyllas på med fler verktyg.

Projektet är ett samarbete mellan designpedagogen Dawn Hang Yue Wong, arkitekturpedagogen Vici Hofbauer, kultursamordnaren i stadsdelen Örgryte-Härlanda samt arkitekturkonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling.

Genom Kulturkatalogen väst kan du boka arkitekturvandringar som projekt 

Titta på filmen om arkitekturvandringar här

Senast uppdaterad: 2022-01-04 15:59