Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Halmbiennal i Bengtsfors 3 september

Två halmhattar på en gärdsgård

Någon som inte odlat svedjeråg i år? Nej precis, för det har väl nästan alla gjort. I alla fall närmre 450 personer som anmält sig till projektet Odla din hatt. Höjdpunkten för projektet blir Halmbiennalen; en stor heldagsfest med ett stort smörgårdsbord av aspekter och tekniker baserade på råghalm.

Så om du behöver en kickstart i ditt eget halmslöjdande, har påbörjat en halmhatt och kört fast eller bara vill uppleva en stor festlighet med ett unikt tema - boka in 3 september och kom till Bengtsfors!

Exempel på vad som är att vänta:

• Workshop Oro, tillverka en takkrona i halm med Jonna Holmquist

• Hattakuten- Ärtemarksbygdens bästa hattslöjdare bistår med experthjälp till den nyblivne rågodlarens hattsömnad och halmflätor.

• Halmcafé där vana och ovana halmslöjdare kan slöjda tillsammans.

• Sloydtrukk håller workshop för barn på temat ”Masker av halm- Mystiska eller märkliga?” För barn mellan 10-18 år.

• Borgar och labyrinter- kom och bygg med halmbalar! För barn.

• Demonstration av halmbockstillverkning med AG Molin, dalsländska halmtakstekniker med Anette Fredlund och halmlöb med rågodlaren Eje Arén. Dessutom Koaffer med Ann-Christine Gustavsson och halmintarsia!

• Presentationer av Elin Flognman och Anna-Gulla Eggertsdottir, de två residenterna från halmslöjdsresidenset i Åsnebyn, och deras undersökande arbete från veckan.

• Workshop: ” Vi bjuder in till en halmbal. Där greppar vi efter halmstrån tillsammans utan att trampa varandra på tårna. Alla får vara med och fläta ihop åt olika håll utifrån en stor hög med halm.” Med modist Anna- Gulla Eggertsdottir och konstnär Elin Flognman

• Musikunderhållning arrangerad av Kulturrepubliken Dalsland, invigningstal, berättelsen om projektet Odla din Hatt, SM i snabbflätning, Finnskogscentrum mm på scenen vid dansbanan.

• Per-Åke Backmans utställning ”Halmkronan från Lycka” på Halmens Hus.

Utöver detta finns ju de ordinarie utställningarna på Halmens Hus och Gammelgården att beskåda, och troligen en hel del annat. Servering finns på plats!

Svedjeråg

Så vad är då svedjeråg? Jo, det är en rågsort som härstammar från skogsfinnarna som bl.a levde i Värmland från slutet av 1500-talet och framåt. Svedjeråg är en av de högväxta rågsorter som genom sin strålängd både har en del odlingsmässiga fördelar, men också lämpar sig till halmslöjd. Exakt vilka rågsorter som bönderna i Ärtemarks socken odlade vet vi inte, men vi vet att även den passade för halmslöjd. Annars hade Ärtemarksbönderna inte varit kända som storskaliga halmhattsproducenter!

Så nu hoppas vi bara på en fin odlingssäsong för alla rågodlare, bra tajming och väderlek för skörd och sen ses vi med våra torkade halmnekar och kanske påbörjade halmslöjdsprojekt och har en fin dag på Majberget 3 september!

I samarbete med Bengtsfors Kommun, Kulturrepubliken Dalsland, Bengtsforstraktens Hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Torsby Finnskogscentrum. 

Projektet Odla din hatt drivs av Halmens hus med stöd av Förvaltningen för kulturutveckling.

Senast uppdaterad: 2022-06-17 08:00