Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stenebyskolan

Texten "Steneby" mot en färgglad illustration.

HDK Steneby i Dals Långed. Högskola under Göteborgs universitet med inriktning mot konst och konsthantverk med flera utbildningar inom trä, textil och metall.

Stenebyskolans utbildningar

Stenebyskolan erbjuder både olika intressanta sommarkurser och längre utbildningarna, bland andra dessa:

Hantverk och formgivning med inriktning metall 1 & 2 0,5 år
Med ett eller flera självständiga projekt utforskar du olika metoder och tekniker i metall utifrån olika teman. 
Finns två kurser, en grund och en fortsättning på en termin vardera.

Trähantverk & Möbelsnickeri 1-2 år
Undersökande och gestaltande med både handverktyg och maskiner. Utbildningen börjar från grunden med både material, hantverk och personligt uttryck.

Objekt & Smyckeskonst 2 år
Undervisning i olika hantverkstekniker ger en förståelse för metaller och andra materials egenskaper och kunskaperna för att gå från idé till objekt.

Kläder* 1 år
Grunderna i att skapa kläder, från idé till färdigt plagg. Skissa, formge och presentera arbeten varvat med mönsterkonstruktion, drapering och sömnad.

Textil: Konst & Design* 1 år
Genom skissande och textilt hantverk utvecklas ett eget uttryck. Arbete med tekniker som vävning, färgning, textiltryck, broderi och textilmanipulering samt olika metoder för arbetsprocess och skissteknik.

Kläder & Accessoarer* 1 år
Från idé till färdigt lagg eller accessoar. I undervisningen ingår skissutveckling, mönsterkonstruktion, sömnad, läderhantverk och experiment i textil, läder och skinn.

* Kan kombineras till en 2-årig utbildning med någon av de andra, alternativt med ett fördjupningsår i samma inriktning eller inom Form & Design.

Möbeltapetserare 2 år, YH-utbildning
Utbildningen lär ut traditionella och moderna stoppningar och klädslar, materialkunskap och formlära. Diskussioner om ett hållbart samhälle, miljö och etik genomsyrar utbildningen.

Finsnickare eller Möbelrestauratör 2 år, YH-utbildning
Välj inriktning möbelsnickare eller möbelrestauratör vid ansökan. Utbildningarna bedrivs i företagsliknande form med hela kedjan från kundmottagande och offerering till planering, produktion och leverans. 


HDK Stenenys kandidat- och masterutbildningar

Metallgestaltning
I den 1 200 kvadratmeter stora smedjan finns alla möjligheter. Kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia ingår i utbildningen. 
Kandidat på 3 år/180hp, samt Master om 2 år/120hp

Textil - Kropp - Rum
Textila material i relation till kropp och rum. Inom det breda textila fältet kan du utveckla olika tekniker inom exempelvis stickning, textiltryck, plissering, sömnad, vävning, broderi och färgning.
Kandidat på 3 år/180hp, samt Master om 2 år/120hp

Möbeldesign med inriktning trä
Arbete med möbler utifrån ett utforskande och konceptuellt förhållningssätt till material, innovation och hållbar utveckling. Grundläggande kunskap i material, teknik och designmetodik
Kandidat på 3 år/180hp, samt Master om 2 år/120hp


Senast uppdaterad: 2021-06-09 16:44