Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tibro Hantverksakademi

En kvinna passar in delat på ett ryggstöd till en trästol

Tibro Hantverksakademi är en del av studieförbundet Folkuniversitetet och en av Sveriges ledande skolor inom möbel- och inredningshantverk.

Tibro Hanverksakademis hemsida

Tibro som ligger mellan Skövde och Karlsborg har en lång yrkestradition av möbelhantverk. Hantverksakademin vill värna om kulturarvet och samtidigt utforska innovativa sätt att tillämpa traditionella tekniker på morgondagens möbel- och inredningsdesign.

De har främst en serie yrkeshögskoleutbildningar (YH) inom hantverk men också fortbildningar för företag och hantverksverksamhet för de som befinner sig inom prerehab eller förrehabilitering.

Alla YH-utbildningarna är på heltid och berättigar till CSN.
De innehåller också en del entreprenörskap för att kunna arbeta som egenföretagare efter utbildningen. 

Dekormålare, Förgyllare, Ytbehandlare. 2 år
Både traditionella och nya tekniker inom dekormåleri och förgyllning, men också moderna ytbehandlingstekniker inom sprutlackering. Efter utbildningen kan du arbeta som dekormålare, förgyllare, ytbehandlare eller gjutare. 

Möbelrestaurerare. 2 år
Som möbelrestaurerare analyserar du skadorna för att sedan åtgärda dem. Det kan handla om att fixa till faner, att komplettera skadade detaljer eller att återställa äldre ytbehandlingar.

Möbeltapetserare. 2 år
Att tapetsera, klä om och bevara allt från 1600-talets halmstoppningar till dagens polyetermöbler kräver ett brett spektrum av kunskaper från de olika tidsepokerna. I traditionell anda och med både gamla och nya tekniker lär du dig att förnya soffor, stolar och andra möbler.

Specialsnickare inom möbel- och inredningsindustrin. 2 år
Specialsnickaren är länken mellan designers och produktion. Löser problem, utvecklar produkter och tekniker med hänsyn till estetik, konstruk­tion, kostnad och miljö. Utbildningen ger kompetenser inom material, tekniker, produktion, ritningslära och program som CAD och CNC.

Träbildhuggare. 2 år
Forma trä för hand till detaljrika och effektfulla deko­rationer till möbler, snickeri, inredning och konst­hantverk. Slutprodukten kan bli en inredningsdetalj i sig själv eller utgöra en del i en större helhet. 

Trähantverkare. 1 år, terminsavgift
Nytillverkning av möbler och andra träföremål – allt från inredningsdetaljer till saker vi använder i vardagen. Utbildningen ger en bred grund inom trä, möbelkonstruktion, maskinkunskap, materiallära och handverktyg.

Projektledare inom möbel- och inredningsbranschen. 2 år
Innefattar kurser i projektledning, affärsutveckling, cirkulär ekonomi och design. Utbildningen ger kompetens att leda ett inredningsuppdrag från förfrågan till leverans. 


Senast uppdaterad: 2021-06-09 16:39