Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens

I vårt arbete med residens vill vi ge slöjdare tid och plats för skapande, och möjlighet till konstnärlig utveckling. Vi vill också involvera människor och verksamheter på platsen för residensen, därför samverkar vi med kommuner och lokala aktörer.

Hösten 2020 arrangerade vi vårt första slöjdresidens i Åmåls kommun i Dalsland. Där fick en slöjdare arbeta fokuserat under en residensperiod, sida vid sida med en grupp musiker som deltog i ett folkmusikresidens. Deltagarna från båda residens uppmuntrades till möten och samverkan. Residensperioden följdes sedan av en gemensam turné.

Den grundläggande tanken var att titta på möjligheterna för en mötesplats för folkliga uttryck i Dalsland. Residensen var också en del i ett större, långsiktigt arbete där Förvaltningen för kulturutveckling, tillsammans med lokala aktörer, undersöker hur kultur kan bidra till att skapa ett levande samhälle, året om. Läs mer här...

Vårt första residens ledde till en större satsning 2021–2023 där vi arrangerar fyra residens om året, under tre år. Målet är sprida ut residensen geografiskt över regionen och försöka docka an till platsens historia och tradition i residenstematiken. Här kan du läsa ett pressmeddelande från den 23 augusti 2021: "Storsatsning på slöjd i Västra Götaland"

Slöjdresidens 2021

Under våren 2021 utlyste vi ett nytt slöjdresidens som på samma sätt som året innan samverkade med ett folkmusikresidens. Här är en kort film om dessa residens, där folkmusikduon Aigua (Lies Hendrix, durspel, från Belgien och Joan Peiró Aznar, gitarr och sång, från Valencia) samarbetade med slöjdarna Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

 

Satsningen innehöll även ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg och ett i Rydal med fokus på att väva i lin. I ett pilotprojekt undersökte Förvaltningen för kulturutveckling också möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder, där Trampverkstan i Alingsås i oktober 2021 fick besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens fick lära sig mer om träskoslöjd.

Under 2021 gav förvaltningen sammanlagt nio slöjdare möjlighet att delta i våra fyra slöjdresidens. Här ser du ett bildspel från residensen. (Du kan läsa mer om respektive residens längre ner på sidan.)

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 7 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 8 av 9
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 9 av 9

Slöjdresidens 2022

Det första slöjdresidenset under 2022 sker i Åsnebyn, Dalsland, i juni. Här får två slöjdare möjlighet att utvecklas inom halmslöjd. Det andra residenset sker i augusti i Luftslottets lokaler på Ågårdskvarn i Götene kommun.

Utlysning: Slöjdresidens på Luftslottet 2022

Är du slöjdare? Eller kanske konstnär inom ett annat fält, som använder slöjdens material, tekniker eller tankar? Tycker du om att utveckla idéer utanför boxen? Välkommen att söka vårt slöjdresidens i Luftslottets lokaler på Ågårdskvarn i Götene kommun! Residenset sker under åtta dagar i augusti och erbjuder boende, arbetsro och ett arvode på 8 000 kronor. Vi utlyser två platser och tar emot ansökningar från hela Norden. Sök senast 24 maj.

Halmslöjdsresidens i Åsnebyn 2022

Under våren har vi utlyst två platser till ett slöjdresidens 7–12 juni i Åsnebyns kulturreservat i Dalsland. Här fick slöjdare fördjupa sitt arbete med halm, utforska materialet och dess uttrycksmöjligheter. De antagna slöjdarna var Elin Flognman och Anna Gulla Eggertsdottir.

Slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg 2021

Förvaltningen för kulturutveckling och KulturUngdom gav slöjdare mellan 20 och 35 år plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg i Göteborg. Residenset hade temat ”Skogsklok – unga vuxna edition” och var en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset skedde under en vecka i augusti 2021 och hade plats för tre deltagare. De antagna, Malin Lundström, Olof Edström och Karin Martinsson, fick boende, resa och ett arbetsstipendium på 7 000 kronor.

Slöjdresidens: Väv med lin i Rydal 2021

Förvaltningen för kulturutveckling gav slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset hade temat ”Väv med lin” och var en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset hade plats för en deltagare. Antagen residenskonstnär var Vega Syversætre Johannessen, som fick boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden den 27 september–10 oktober 2021.

Kleva Slöjdbiotop

Slöjdresidens med tema "skogsklok" i Fengersfors 2021

Förvaltningen för kulturutveckling gav slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom ett slöjdresidens i samarbete med Kleva Slöjdbiotop. Residenset hade temat ”skogsklok” och är en möjlighet för tre slöjdare att utveckla sitt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. De tre slöjdare som arbetade i Fengersfors 6–14 september 2021 är Thobias Bågmark, Jenny Soddu och Hedvig Flärdh.

Pilotprojekt 2021: Träskoresidens i Alingsås

I ett pilotprojekt undersökte Förvaltningen för kulturutveckling möjligheten att ta tillvara och utveckla den kunskap som finns i unika och specialiserade verkstäder. Under en vecka i oktober 2021 fick Trampverkstan i Alingsås besök av en slöjdare och en smed, som under ett residens lärde sig mer om träskoslöjd.

Jonatan Malm

Länshemslöjdkons
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdkons
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-05-05 11:51